Wykonanie
„Amerykańska
sałatka śledziowa” – tak zostało ochrzczone do danie u nas w domu…Dlaczego „amerykańska”? Bo przepis na nią dostałam od mojej bliskiej Koleżanki,
Polki z
krwi i kości, ale od wielu lat mieszkającej w USA ;)(Krysiu, dziękuję!)Składniki: (6 porcji)3-4
filety śledziowe (u mnie
Matjas firmy Lisner)1 średnia
cebula*1 małe
jabłko1 łyżka
soku z cytryny3-4
jajka ugotowane na twardo3-4 łyżki
majonezu (lub jogo-majo tj. 2 łyżki
majonezu + 2 łyżki gęstego
jogurtu)*Uwaga: Jeśli chcecie aby posiekana
cebula miała łagodniejszy smak, można ją włożyć do sitka i przelać wrzącą
wodą. Odstawić do ostygnięcia i wtedy użyć do sałatki.
Wykonanie:
Śledzie pokroić w kostkę/paseczki. Rozłożyć równomiernie na dnie szklanej formy.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Jabłka skropić
sokiem z cytryny i wymieszać.Na śledziach ułożyć warstwę
cebuli, a
potem jabłek. Warstwę
jabłek delikatnie posmarować
majonezem (lub jogo-majo). Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce
jajka.Smacznego :)