Wykonanie

To najlepsza
tarta jaką kiedykolwiek upiekłam…
Powiem więcej! To najlepsza
tarta jaką kiedykolwiek
jadłam :)Jej zalety
mogę wymieniać dłuuugo :)– Pyszna!– Urodziwa!– Bardzo krucha! Nawet następnego dnia po pieczeniu!– Ciasto w ogóle nie nasiąka
sokiem z
owoców!– Z minimalną ilością
cukru! Zaledwie 1-2 łyżki plus fruktoza z
owoców!– Z
mąką pełnoziarnistą!– Wszechstronna! Piekłam ją ze
śliwkami i
jabłkami. Obie wersje absolutnie godne rekomendacji!– Łatwa do zrobienia i nie wymaga żadnych specjalnych składników ani foremek!Wady? Jedna. Trudno poprzestać na jednym kawałku ;)Za tak rewelacyjny przepis chciałabym podziękować Kaś ze wspaniałego bloga Bake&Taste :)Uwaga:)Tartę tę piekłam trzy
razy. Pierwszy raz ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem Kaś. Drugi raz 1/3 białej
mąki pszennej zamieniłam na
pszenną mąkę pełnoziarnistą. Trzeci raz odważyłam się białą
mąkę pszenną prawie w połowie zastąpić
pszenną mąką pełnoziarnistą. Wszystkie trzy wersje wyszły tak samo smaczne i pięknie się prezentujące. Poniżej podaję proporcje na wersję z największą zawartością
mąki pełnoziarnistej.

Składniki:Ciasto100 g białej
mąki pszennej (u mnie luksusowa)75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 płaska łyżeczka
skórki z cytryny1 łyżeczka
cukruszczypta
soli110 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałeczki1 łyżka
soku z cytryny*1 łyżka kefiru/maślanki**Uwaga: W oryginalnym przepisie podane były 2 łyżki
soku z cytryny i 2 łyżki kefiru/maślanki. U mnie za każdym razem wystarczyła połowa tej porcji, zatem takie podaję proporcje.Nadzienieokoło 1/2 kg
śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek**1 łyżka grubego
cukru1
jajko do posmarowania ciasta**Uwaga: Wersję
jabłkową piekłam z
owocami przygotowanymi według tego przepis .

Wykonanie:Przygotować kruche ciasto. Obie
mąki wymieszać i posiekać*** z
masłem,
cukrem, skórką i
solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna
groszku. Wymieszać
sok z cytryny z
kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść. Z ciasta uformować dysk, włożyć go do
torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.***Uwaga: Ja przy siekaniu wyręczyłam się malakserem. Zrobił to szybko i dokładnie, a mnie pozostało 2-3 minutowe zagniatanie :) Funkcję tę może spełnić także mniejszy blender. Wtedy należy „posiekać” składniki w dwóch partiach.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.Na stolnicy/blacie kuchennym rozłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim cienko rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Jeśli będzie potrzeba – podsypać lekko
mąką podczas wałkowania. Nałożyć nadzienie, zostawiając 3-4 centymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować lekko ubitym
jajkiem, posypać grubym
cukrem.Delikatnie przesunąć ciasto (wraz z papierem) ze stolnicy na blachę do pieczenia. Tartę piec około 40-45 minut.Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. (Uwaga: Autorka radziła aby tartę przełożyć na kratkę do studzenia. Ja za każdym razem pozostawiałam ją na blaszce i nie wpływało to ujemnie na kruchość ciasta.)Smacznego :)