ßßß Cookit - przepis na RUSTYKALNA TARTA ZE ŚLIWKAMI

RUSTYKALNA TARTA ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

To najlepsza tarta jaką kiedykolwiek upiekłam…
Powiem więcej! To najlepsza tarta jaką kiedykolwiek jadłam :)
Jej zalety mogę wymieniać dłuuugo :)
– Pyszna!
– Urodziwa!
– Bardzo krucha! Nawet następnego dnia po pieczeniu!
– Ciasto w ogóle nie nasiąka sokiem z owoców!
– Z minimalną ilością cukru! Zaledwie 1-2 łyżki plus fruktoza z owoców!
– Z mąką pełnoziarnistą!
– Wszechstronna! Piekłam ją ze śliwkami i jabłkami. Obie wersje absolutnie godne rekomendacji!
– Łatwa do zrobienia i nie wymaga żadnych specjalnych składników ani foremek!
Wady? Jedna. Trudno poprzestać na jednym kawałku ;)
Za tak rewelacyjny przepis chciałabym podziękować Kaś ze wspaniałego bloga Bake&Taste :)
Uwaga:)
Tartę tę piekłam trzy razy. Pierwszy raz ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem Kaś. Drugi raz 1/3 białej mąki pszennej zamieniłam na pszenną mąkę pełnoziarnistą. Trzeci raz odważyłam się białą mąkę pszenną prawie w połowie zastąpić pszenną mąką pełnoziarnistą. Wszystkie trzy wersje wyszły tak samo smaczne i pięknie się prezentujące. Poniżej podaję proporcje na wersję z największą zawartością mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
Ciasto
100 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
1 łyżka soku z cytryny*
1 łyżka kefiru/maślanki*
*Uwaga: W oryginalnym przepisie podane były 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki kefiru/maślanki. U mnie za każdym razem wystarczyła połowa tej porcji, zatem takie podaję proporcje.
Nadzienie
około 1/2 kg śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek**
1 łyżka grubego cukru
1 jajko do posmarowania ciasta
**Uwaga: Wersję jabłkową piekłam z owocami przygotowanymi według tego przepis .
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto. Obie mąki wymieszać i posiekać*** z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść. Z ciasta uformować dysk, włożyć go do torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
***Uwaga: Ja przy siekaniu wyręczyłam się malakserem. Zrobił to szybko i dokładnie, a mnie pozostało 2-3 minutowe zagniatanie :) Funkcję tę może spełnić także mniejszy blender. Wtedy należy „posiekać” składniki w dwóch partiach.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Na stolnicy/blacie kuchennym rozłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim cienko rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Jeśli będzie potrzeba – podsypać lekko mąką podczas wałkowania. Nałożyć nadzienie, zostawiając 3-4 centymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować lekko ubitym jajkiem, posypać grubym cukrem.
Delikatnie przesunąć ciasto (wraz z papierem) ze stolnicy na blachę do pieczenia. Tartę piec około 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. (Uwaga: Autorka radziła aby tartę przełożyć na kratkę do studzenia. Ja za każdym razem pozostawiałam ją na blaszce i nie wpływało to ujemnie na kruchość ciasta.)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/11/04/rustykalna-tarta-ze-sliwkami