Wykonanie

Kremowe serniczki ozdobione
malinowym „marmurkowym” wzorkiem to jeden z naszych ulubionych deserów!Upieczone w szklaneczkach/słoiczkach stanowią ciekawą odmianę dla tradycyjnego sernika :)Gorąco polecam :)Składniki: (5-6 porcji)500 g
twarogu (u mnie 400 g
twarogu President + 100 g
mascarpone)80-100 g
cukru brzozowego (ilość zależy od rodzaju użytego
twarogu oraz jego kwaśności)1
jajko1
żółtko1 łyżka
mąki pszennej (u mnie luksusowa)1 łyżeczka esencji waniliowejmus malinowy:1 szklanka
malin1 łyżka
cukru brzozowegododatkowo:5-6 szklaneczek/słoiczków/żaroodpornych naczynek do zapiekania o pojemności około 100-120 ml (ja użyłam słoiczków po kupionym w sklepie creme brulee)

Wykonanie:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko, tak aby pozbyć się maleńkich pestek. Dosłodzić
cukrem brzozowym. (Uwaga: Musu wychodzi około 1/2 szklanki. Do „namalowania” ozdób wystarczy 2-3 łyżeczki. Resztę musu można zachować i podać razem z upieczonymi serniczkami.)
Twaróg wymieszać mikserem z
cukrem i
mąką. Dodać
jajko i
żółtko oraz esencję
waniliową. Ponownie dokładnie wymieszać.Masą
serową napełnić słoiczki. Na każdą porcję nałożyć 3-4 kropki z musu
malinowego, a następnie używając drewnianego patyczka/wykałaczki narysować na powierzchni kilka ósemek, tak aby powstał marmurkowy wzorek. (Uwaga: Najłatwiej jest rysować wzory jeśli mus malinowy jest prawie tej samej konsystencji co masa serowa. Jeśli masa serowa jest bardzo gęsta, a zależy nam na pięknym marmurkowym wzorze, należy do masy serowej dodać 2-4 łyżki
śmietany lub
jogurtu, aby ją rozrzedzić.)

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wstawić serniczki na najniższą półkę i piec 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć serniczki i odstawić do ostygnięcia. (Uwaga: Upieczone serniczki są lekko „płynne” i delikatnie wyrośnięte. Po wystudzeniu minimalnie opadają.)Serniczki można przechowywać w lodówce do 2 dni.Podawać ozdobione świeżymi
malinami i ewentualnie musem
malinowym.Smacznego :)