ßßß Cookit - przepis na POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Korzystając z nadal jeszcze słodkich i soczystych pomarańczy, chciałabym Wam dzisiaj zaproponować przepis na sernik na zimno, w którym wykorzystałam właśnie te owoce :)
Pyszny, delikatny, lekki sernik w wielkanocnych kolorach będzie na pewno wspaniałym świątecznym deserem :)
Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (07/2011).
Uwaga:)
Już dzisiaj chciałabym zapowiedzieć pewną NOWOŚĆ…
Pojawi się na moim blogu w najbliższy weekend.
Zapraszam do śledzenia :)
Pzdr Aniado
Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm – 12 dużych porcji)
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie President)
300 g zmiksowanego miąższu pomarańczy
150-200 g cukru brzozowego (ilość zależy od „kwaśności” sera i owoców)*
8 płaskich łyżeczek żelatyny (1 opakowanie 20 g)
2-4 łyżki likieru pomarańczowego
300 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
Galaretka pomarańczowa:
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
cząstki pomarańczy i listki mięty do dekoracji
* Tutaj i tutaj pisałam więcej na temat cukru i jego zamienników.
Wykonanie:
Przygotować masę serową.
Pomarańcze obrać ze skórki (pomarańczowej oraz białej – ja obierałam je tak jak jabłka) i „wyfiletować” tj. wykroić ostrym nożem miąższ spomiędzy białych błonek. Miąższ zmiksować, a z resztek wycisnąć sok i odstawić.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.
Zmiksowany miąższ owocowy wymieszać z serem, likierem pomarańczowym oraz resztą cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość cukru należy dostosować do własnego smaku!)
Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)
Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę i także wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.
Przygotować galaretkę.
Wycisnąć sok z pomarańczy (300 ml) i przecedzić go przez gęste sitko i/lub podwójnie złożoną gazę. Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić. Wymieszać z sokiem pomarańczowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować kawałkami pomarańczy i listkami mięty.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/19/pomaranczowy-sernik-na-zimno