ßßß
Korzystając z nadal jeszcze słodkich i soczystych pomarańczy, chciałabym Wam dzisiaj zaproponować przepis na sernik na zimno, w którym wykorzystałam właśnie te owoce :)Pyszny, delikatny, lekki sernik w wielkanocnych kolorach będzie na pewno wspaniałym świątecznym deserem :)Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (07/2011).Uwaga:)Już dzisiaj chciałabym zapowiedzieć pewną NOWOŚĆ…Pojawi się na moim blogu w najbliższy weekend.Zapraszam do śledzenia :)Pzdr AniadoSkładniki: (tortownica o średnicy 24 cm – 12 dużych porcji)Masa serowa:1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie President)300 g zmiksowanego miąższu pomarańczy150-200 g cukru brzozowego (ilość zależy od „kwaśności” sera i owoców)*8 płaskich łyżeczek żelatyny (1 opakowanie 20 g)2-4 łyżki likieru pomarańczowego300 g śmietany kremówki (30% lub 36%)Galaretka pomarańczowa:300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)3 płaskie łyżeczki żelatynycząstki pomarańczy i listki mięty do dekoracji* Tutaj i tutaj pisałam więcej na temat cukru i jego zamienników.
Wykonanie:Przygotować masę serową.Pomarańcze obrać ze skórki (pomarańczowej oraz białej – ja obierałam je tak jak jabłka) i „wyfiletować” tj. wykroić ostrym nożem miąższ spomiędzy białych błonek. Miąższ zmiksować, a z resztek wycisnąć sok i odstawić.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.Zmiksowany miąższ owocowy wymieszać z serem, likierem pomarańczowym oraz resztą cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość cukru należy dostosować do własnego smaku!)Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę i także wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.
Przygotować galaretkę.Wycisnąć sok z pomarańczy (300 ml) i przecedzić go przez gęste sitko i/lub podwójnie złożoną gazę. Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić. Wymieszać z sokiem pomarańczowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować kawałkami pomarańczy i listkami mięty.Smacznego :)