Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:1 kg trzykrotnie zmielonego
białego sera (u mnie President)300 g zmiksowanych plastrów
ananasa z puszki w lekkim
syropie*150-200 g
cukru brzozowego (ilość zależy od “kwaśności”
sera i “słodyczy”
owoców)8 płaskich łyżeczek
żelatyny (1 opakowanie 20 g)300 g
śmietany kremówki (30% lub 36%)*Uwaga: Aby sernik wyszedł muszą być użyte do niego
owoce z puszki. Świeże
ananasy zawierają bowiem substancje chemiczne, które “blokują” działanie
żelatyny i uniemożliwiają prawidłowe stężenie sernika.
Galaretka ananasowa:300 ml soku/syropu w którym zanurzone były plastry
ananasa (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)**3 płaskie łyżeczki
żelatyny**Uwaga: Jeśli płynu jest zbyt mało, można albo zmniejszyć ilość
galaretki (na każde 100 ml płynu używamy 1 łyżeczkę
żelatyny) lub do
soku z ananasa dodać odpowiednią ilość soku z
pomarańczy, aby uzyskać 300 ml.“kwiaty” z suszonego
ananasa do dekoracjiWykonaniePlastry
ananasa odcedzić z soku i dokładnie zmiksować. (Sok pozostawić do zrobienia
galaretki!)Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką
cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.Zmiksowany miąższ
ananasowy wymieszać z
serem oraz resztą
cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość
cukru należy dostosować do własnego smaku!)
Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej
wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej. Do ciepłej, płynnej
żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie
potem równomiernie wymieszać
żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć
żelatynowych grudek.)
Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać
bitą śmietanę i także wymieszać. Masę
serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.Przygotować
galaretkę .Odmierzyć 300 ml soku/zalewy z
ananasów (ewentualnie dopełnić
sokiem z
pomarańczy – patrz **uwagi powyżej).
Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w wstawiając do naczynia z gorącą
wodą. Wymieszać z
sokiem ananasowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować “kwiatami” z suszonego
ananasa. *Uwaga: Kwiaty można po prostu ułożyć na serniku, lub “przykleić” je krem z mascarpone/bitą
śmietanę.KWIATY Z SUSZONEGO
ANANASA – około 20 sztuk1 świeży
ananasdodatkowo:piekarnik z termoobiegiemsporo cierpliwości i czasu…
Ananasa okroić ze skóry i wyciąć “sęki”. Pokroić na baaardzo cienkie plastry, najlepiej 2-3 mm (można to zrobić nożem, aczkolwiek jest to dość trudne, albo na krajalnicy). Ususzyć w piekarniku z termoobiegiem w 100 stponiach ponad godzinę kilka
razy obracając. Następnie włozyć do formy na muffiny aby "nabrały" kształtu.Uwaga:Ususzone kwiaty można przechowywać parę dni (u mnie 3-4) w suchym miejscu, okryte bawełnianą ściereczką.*Bardzo ważna uwaga aby udekorować sernik tuż przed podaniem, gdyż pozostawione na nim nabiorą wilgoci i "klapną"