ßßß


SkładnikiMasa serowa:1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie President)300 g zmiksowanych plastrów ananasa z puszki w lekkim syropie*150-200 g cukru brzozowego (ilość zależy od “kwaśności” sera i “słodyczy” owoców)8 płaskich łyżeczek żelatyny (1 opakowanie 20 g)300 g śmietany kremówki (30% lub 36%)*Uwaga: Aby sernik wyszedł muszą być użyte do niego owoce z puszki. Świeże ananasy zawierają bowiem substancje chemiczne, które “blokują” działanie żelatyny i uniemożliwiają prawidłowe stężenie sernika.Galaretka ananasowa:300 ml soku/syropu w którym zanurzone były plastry ananasa (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)**3 płaskie łyżeczki żelatyny**Uwaga: Jeśli płynu jest zbyt mało, można albo zmniejszyć ilość galaretki (na każde 100 ml płynu używamy 1 łyżeczkę żelatyny) lub do soku z ananasa dodać odpowiednią ilość soku z pomarańczy, aby uzyskać 300 ml.“kwiaty” z suszonego ananasa do dekoracjiWykonaniePlastry ananasa odcedzić z soku i dokładnie zmiksować. (Sok pozostawić do zrobienia galaretki!)Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.Zmiksowany miąższ ananasowy wymieszać z serem oraz resztą cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość cukru należy dostosować do własnego smaku!)Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę i także wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.Przygotować galaretkę .Odmierzyć 300 ml soku/zalewy z ananasów (ewentualnie dopełnić sokiem z pomarańczy – patrz **uwagi powyżej). Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w wstawiając do naczynia z gorącą wodą. Wymieszać z sokiem ananasowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować “kwiatami” z suszonego ananasa. *Uwaga: Kwiaty można po prostu ułożyć na serniku, lub “przykleić” je krem z mascarpone/bitą śmietanę.KWIATY Z SUSZONEGO ANANASA – około 20 sztuk1 świeży ananasdodatkowo:piekarnik z termoobiegiemsporo cierpliwości i czasu…Ananasa okroić ze skóry i wyciąć “sęki”. Pokroić na baaardzo cienkie plastry, najlepiej 2-3 mm (można to zrobić nożem, aczkolwiek jest to dość trudne, albo na krajalnicy). Ususzyć w piekarniku z termoobiegiem w 100 stponiach ponad godzinę kilka razy obracając. Następnie włozyć do formy na muffiny aby "nabrały" kształtu.Uwaga:Ususzone kwiaty można przechowywać parę dni (u mnie 3-4) w suchym miejscu, okryte bawełnianą ściereczką.*Bardzo ważna uwaga aby udekorować sernik tuż przed podaniem, gdyż pozostawione na nim nabiorą wilgoci i "klapną"