ßßß Cookit - przepis na SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Ten sernik wprost rozpływa się w ustach!
Ze względu na smak i konsystencję bardziej przypomina kremowy mus truskawkowy niż tradycyjny sernik na zimno.
Wspaniały letni deser! Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Podana w przepisie ilość żelatyny sprawia, że sernik musi dość długo stać w lodówce (najlepiej przez całą noc) aby zastygnąć i odpowiednio stężeć. Jeśli sernik ma być podawany w upalny dzień to można albo dodać więcej żelatyny (plus 1-2 łyżeczki) lub przygotować go w pucharkach/kieliszkach i podać w postaci osobnych porcji dla każdego. (Podobnie jak na tych zdjęciach .)
Ja dodatkowo na dnie tortownicy ułożyłam całe truskawki. Można także wmieszać pokrojone na cząstki owoce do masy serowej. Będzie jeszcze bardziej owocowo :)
Składniki:
Masa serowa
500 g trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie ser President „z wiaderka”)
150 g zmiksowanych truskawek
100 g fruktozy lub cukru brzozowego
4 łyżeczki żelatyny
200 g śmietany kremówki 30%
Mus truskawkowy
400 g zmiksowanych truskawek
2 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki fruktozy lub cukru brzozowego
Wykonanie:
Przygotować masę serową.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić w mikrofali (30-40 sekund w 600W) lub w kąpieli wodnej.
Ser, zmiksowane truskawki i około połowę fruktozy dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić „na sztywno” wraz z resztą fruktozy. Delikatnie wymieszać z masą serową i wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki aby lekko stężała – około 2 godziny.
Przygotować warstwę musu truskawkowego.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić. Zmiksowane truskawki doprawić do smaku fruktozą lub cukrem brzozowym a następnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wylać delikatnie na wierzch lekko stężałej masy serowej.
Całość wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/09/sernik-truskawkowy-na-zimno