Wykonanie
Ten sernik wprost rozpływa się w ustach!Ze względu na smak i konsystencję bardziej przypomina kremowy mus
truskawkowy niż tradycyjny sernik na zimno.Wspaniały letni deser! Gorąco polecam :)Uwaga:)Podana w przepisie ilość
żelatyny sprawia, że sernik musi dość długo stać w lodówce (najlepiej przez całą noc) aby zastygnąć i odpowiednio stężeć. Jeśli sernik ma być podawany w upalny dzień to można albo dodać więcej
żelatyny (plus 1-2 łyżeczki) lub przygotować go w pucharkach/kieliszkach i podać w postaci osobnych porcji dla każdego. (Podobnie jak na tych zdjęciach .)Ja dodatkowo na dnie tortownicy ułożyłam całe
truskawki. Można także wmieszać pokrojone na cząstki
owoce do masy serowej. Będzie jeszcze bardziej
owocowo :)Składniki:Masa serowa500 g trzykrotnie zmielonego
białego sera (u mnie
ser President „z wiaderka”)150 g zmiksowanych
truskawek100 g fruktozy lub
cukru brzozowego4 łyżeczki
żelatyny200 g
śmietany kremówki 30%Mus
truskawkowy400 g zmiksowanych
truskawek2 łyżeczki
żelatyny1-2 łyżki fruktozy lub
cukru brzozowegoWykonanie:Przygotować masę
serową.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej
wody, a następnie rozpuścić w mikrofali (30-40 sekund w 600W) lub w kąpieli
wodnej.
Ser, zmiksowane
truskawki i około połowę fruktozy dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić „na sztywno” wraz z resztą fruktozy. Delikatnie wymieszać z masą
serową i wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki aby lekko stężała – około 2 godziny.Przygotować warstwę musu
truskawkowego.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej
wody, a następnie rozpuścić. Zmiksowane
truskawki doprawić do smaku fruktozą lub
cukrem brzozowym a następnie wymieszać z rozpuszczoną
żelatyną. Wylać delikatnie na wierzch lekko stężałej masy serowej.Całość wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego :)