Wykonanie
Korzystając z nadal jeszcze słodkich i soczystych
pomarańczy, chciałabym Wam dzisiaj zaproponować przepis na sernik na zimno, w którym wykorzystałam właśnie te
owoce :)Pyszny, delikatny, lekki sernik w wielkanocnych kolorach będzie na pewno wspaniałym świątecznym deserem :)Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (07/2011).Uwaga:)Już dzisiaj chciałabym zapowiedzieć pewną NOWOŚĆ…Pojawi się na moim blogu w najbliższy weekend.Zapraszam do śledzenia :)Pzdr AniadoSkładniki: (tortownica o średnicy 24 cm – 12 dużych porcji)Masa serowa:1 kg trzykrotnie zmielonego
białego sera (u mnie President)300 g zmiksowanego miąższu
pomarańczy150-200 g
cukru brzozowego (ilość zależy od „kwaśności”
sera i
owoców)*8 płaskich łyżeczek
żelatyny (1 opakowanie 20 g)2-4 łyżki
likieru pomarańczowego300 g
śmietany kremówki (30% lub 36%)
Galaretka pomarańczowa:300 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)3 płaskie łyżeczki
żelatynycząstki
pomarańczy i listki
mięty do dekoracji* Tutaj i tutaj
pisałam więcej na temat
cukru i jego zamienników.
Wykonanie:Przygotować masę
serową.
Pomarańcze obrać ze skórki (pomarańczowej oraz białej – ja obierałam je tak jak
jabłka) i „wyfiletować” tj. wykroić
ostrym nożem miąższ spomiędzy białych błonek. Miąższ zmiksować, a z resztek wycisnąć sok i odstawić.
Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką
cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.Zmiksowany miąższ
owocowy wymieszać z
serem,
likierem pomarańczowym oraz resztą
cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość
cukru należy dostosować do własnego smaku!)
Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej
wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do ciepłej, płynnej
żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie
potem równomiernie wymieszać
żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć
żelatynowych grudek.)
Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać
bitą śmietanę i także wymieszać. Masę
serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.
Przygotować
galaretkę.Wycisnąć sok z
pomarańczy (300 ml) i przecedzić go przez gęste sitko i/lub podwójnie złożoną gazę.
Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić. Wymieszać z
sokiem pomarańczowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować kawałkami
pomarańczy i listkami
mięty.Smacznego :)