Wykonanie
Naturalny jogurt jak „ze sklepu” :)Robiąc
jogurt bazowałam na przepisach blogowych koleżanek: ADR, My
Olive Tree i Just My DeliciousUwaga:)Uwielbiam eksperymentować i uczyć się nowych rzeczy!Pieczenie
chleba we własnym piecu, robienie samemu
białej kiełbasy, domowa produkcja
sera (
ricotta,
twarożek) czy teraz
jogurtu to dla mnie swojego rodzaju „powrót do źródeł” ;)
Mieszkam w dużym
mieście i ze „zdroworozsądkowego” punktu widzenia wszystkie te zajęcia nie mają większego sensu, bowiem:primo : znam miejsca, w których można kupić w mojej okolicy wspaniałe i zdrowe produkty,secundo : do zrobienia domowych wyrobów muszę i tak najpierw kupić składniki w sklepie, nie mam bowiem własnej krowy, ani nawet sąsiada z gospodarstwem rolnym,
mąkę na
chleb kupuję w supermarkecie… itd.tertio : „domowa produkcja” wymaga na ogół więcej czasu i pracy niż zakup gotowego produktu.Jednak…Satysfakcja jaką mam, gdy uda mi się coś „nowego” wyprodukować domowym sposobem jest OGROMNA!I chociażby dla tej satysfakcji baaardzo gorąco zachęcam Was do robienia domowych
serów,
jogurtów,
przetworów,
wędlin oraz
pieczywa! :)
Składniki: (na około 1 litr
jogurtu)1 litr
mleka 3,2 % świeżego lub pasteryzowanego (Nie UHT!)1 opakowanie (180-200 g)
jogurtu naturalnegoWykonanie:
Mleko podgrzać do 50C (Uwaga: Temperatura odpowiednia to taka, kiedy wkładasz palec do garnka na kilka sekund i się nie parzysz).Następnie zdjąć z ognia, dodać do
mleka jogurt i mieszać całość przez ok 2 minuty, tak aby wszystko dobrze się połączyło.Przelać do słoików (kilka małych lub jeden duży), zakręcić, przykryć kocykiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin. Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się
mleka i powstanie
jogurt domowy. Po upływie tego czasu
jogurt jest gotowy.Słoiki z gotowym
jogurtem można przechowywać w lodówce do tygodnia.Uwaga:Z
jogurtu można przygotować
twarożek jogurtowy wg. tego przepisu .Smacznego :)