ßßß Cookit - przepis na DOMOWY JOGURT

DOMOWY JOGURT

nazwa

Wykonanie

Naturalny jogurt jak „ze sklepu” :)
Robiąc jogurt bazowałam na przepisach blogowych koleżanek: ADR, My Olive Tree i Just My Delicious
Uwaga:)
Uwielbiam eksperymentować i uczyć się nowych rzeczy!
Pieczenie chleba we własnym piecu, robienie samemu białej kiełbasy, domowa produkcja sera (ricotta, twarożek) czy teraz jogurtu to dla mnie swojego rodzaju „powrót do źródeł” ;)
Mieszkam w dużym mieście i ze „zdroworozsądkowego” punktu widzenia wszystkie te zajęcia nie mają większego sensu, bowiem:
primo : znam miejsca, w których można kupić w mojej okolicy wspaniałe i zdrowe produkty,
secundo : do zrobienia domowych wyrobów muszę i tak najpierw kupić składniki w sklepie, nie mam bowiem własnej krowy, ani nawet sąsiada z gospodarstwem rolnym, mąkę na chleb kupuję w supermarkecie… itd.
tertio : „domowa produkcja” wymaga na ogół więcej czasu i pracy niż zakup gotowego produktu.
Jednak…
Satysfakcja jaką mam, gdy uda mi się coś „nowego” wyprodukować domowym sposobem jest OGROMNA!
I chociażby dla tej satysfakcji baaardzo gorąco zachęcam Was do robienia domowych serów, jogurtów, przetworów, wędlin oraz pieczywa! :)
Składniki: (na około 1 litr jogurtu)
1 litr mleka 3,2 % świeżego lub pasteryzowanego (Nie UHT!)
1 opakowanie (180-200 g) jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mleko podgrzać do 50C (Uwaga: Temperatura odpowiednia to taka, kiedy wkładasz palec do garnka na kilka sekund i się nie parzysz).
Następnie zdjąć z ognia, dodać do mleka jogurt i mieszać całość przez ok 2 minuty, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Przelać do słoików (kilka małych lub jeden duży), zakręcić, przykryć kocykiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin. Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy. Po upływie tego czasu jogurt jest gotowy.
Słoiki z gotowym jogurtem można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Uwaga:
Z jogurtu można przygotować twarożek jogurtowy wg. tego przepisu .
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/02/22/domowy-jogurt