ßßß
Naturalny jogurt jak „ze sklepu” :)Robiąc jogurt bazowałam na przepisach blogowych koleżanek: ADR, My Olive Tree i Just My DeliciousUwaga:)Uwielbiam eksperymentować i uczyć się nowych rzeczy!Pieczenie chleba we własnym piecu, robienie samemu białej kiełbasy, domowa produkcja sera (ricotta, twarożek) czy teraz jogurtu to dla mnie swojego rodzaju „powrót do źródeł” ;)
Mieszkam w dużym mieście i ze „zdroworozsądkowego” punktu widzenia wszystkie te zajęcia nie mają większego sensu, bowiem:primo : znam miejsca, w których można kupić w mojej okolicy wspaniałe i zdrowe produkty,secundo : do zrobienia domowych wyrobów muszę i tak najpierw kupić składniki w sklepie, nie mam bowiem własnej krowy, ani nawet sąsiada z gospodarstwem rolnym, mąkę na chleb kupuję w supermarkecie… itd.tertio : „domowa produkcja” wymaga na ogół więcej czasu i pracy niż zakup gotowego produktu.Jednak…Satysfakcja jaką mam, gdy uda mi się coś „nowego” wyprodukować domowym sposobem jest OGROMNA!I chociażby dla tej satysfakcji baaardzo gorąco zachęcam Was do robienia domowych serów, jogurtów, przetworów, wędlin oraz pieczywa! :)
Składniki: (na około 1 litr jogurtu)1 litr mleka 3,2 % świeżego lub pasteryzowanego (Nie UHT!)1 opakowanie (180-200 g) jogurtu naturalnegoWykonanie:Mleko podgrzać do 50C (Uwaga: Temperatura odpowiednia to taka, kiedy wkładasz palec do garnka na kilka sekund i się nie parzysz).Następnie zdjąć z ognia, dodać do mleka jogurt i mieszać całość przez ok 2 minuty, tak aby wszystko dobrze się połączyło.Przelać do słoików (kilka małych lub jeden duży), zakręcić, przykryć kocykiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin. Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy. Po upływie tego czasu jogurt jest gotowy.Słoiki z gotowym jogurtem można przechowywać w lodówce do tygodnia.Uwaga:Z jogurtu można przygotować twarożek jogurtowy wg. tego przepisu .Smacznego :)