ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

nazwa

Wykonanie

Domowy jogurt naturalny to łatwy sposób na zdrowy posiłek. Wbrew pozorom, nie wymaga ogromnych nakładów pracy i dużych zdolności kulinarnych. Potrzebujemy jedynie dobrego jogurtu naturalnego - starter ( lub bakterii w saszetce, które można kupić na allegro). Jakość jogurtu startera jest tu bardzo istotna. Przydatny będzie tutaj też termometr spożywczy, który pozwoli nam dokładnie oszacować temperaturę mleka.
Dlaczego warto? Domowy jogurt naturalny jest dużo smaczniejszy niż ten kupny. Poza tym, wiemy z czego został zrobiony, nie jemy dziwnych sztucznych dodatków.
Spróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie :)
1l mleka prosto od krowy (ewentualnie można zastąpić mlekiem świeżym 3,5% (nie UHT)
3-4 łyżki dobrego jogurtu naturalnego (najlepiej użyć ekologicznego)
+ opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku
+ termometr spożywczy
Mleko przelej do garnka, podgrzej do 45 - 50 stopni. Jogurt roztrzepujemy trzepaczką, tak aby był puszysty. Do jogurtu dodajemy 2 łyżki mleka, ponownie mieszamy' jogurt powinien być ciepły. Jeśli chcesz, aby jogurt był bardziej gęsty, do mleka dodaj także mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Całość przelewaj do małych słoików (ok. 400ml), słoiki zakręć.
Teraz czas na inkubację. Ja włożyłam słoiki do piekarnika nagrzanego do 40stopni i tak zostawiłam je na ok. 5h. Innym sposobem na inkubację jest dokładne okrycie słoików grubym kocem i trzymanie ich w ciepłym miejscu ok 5-6h.
Po inkubacji czas na chłodzenie. To proces, w którym musimy przerwać fermentację. W tym celu wkładamy słoiki do lodówki.
Gotowe :)
Tak przygotowany jogurt może stać ok. tygodnia w lodówce. Jogurt można podawać do dań na słodko oraz na wytrawnie :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/10/domowy-jogurt-naturalny.html