Wykonanie
Domowy
jogurt naturalny to łatwy sposób na zdrowy posiłek. Wbrew pozorom, nie wymaga ogromnych nakładów pracy i dużych zdolności kulinarnych. Potrzebujemy jedynie dobrego
jogurtu naturalnego - starter ( lub bakterii w saszetce, które można kupić na allegro). Jakość
jogurtu startera jest tu bardzo istotna. Przydatny będzie tutaj też termometr spożywczy, który pozwoli nam dokładnie oszacować temperaturę
mleka.Dlaczego warto? Domowy
jogurt naturalny jest dużo smaczniejszy niż ten kupny. Poza tym, wiemy z czego został zrobiony, nie jemy
dziwnych sztucznych dodatków.Spróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie :)
1l
mleka prosto od krowy (ewentualnie można zastąpić
mlekiem świeżym 3,5% (nie UHT)3-4 łyżki dobrego
jogurtu naturalnego (najlepiej użyć ekologicznego)+ opcjonalnie 2 łyżki
mleka w proszku+ termometr spożywczy
Mleko przelej do garnka, podgrzej do 45 - 50 stopni.
Jogurt roztrzepujemy trzepaczką, tak aby był puszysty. Do
jogurtu dodajemy 2 łyżki
mleka, ponownie mieszamy'
jogurt powinien być ciepły. Jeśli chcesz, aby
jogurt był bardziej gęsty, do
mleka dodaj także
mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj
jogurt, ponownie wymieszaj. Całość przelewaj do małych słoików (ok. 400ml), słoiki zakręć.Teraz czas na inkubację. Ja włożyłam słoiki do piekarnika nagrzanego do 40stopni i tak zostawiłam je na ok. 5h. Innym sposobem na inkubację jest dokładne
okrycie słoików grubym kocem i trzymanie ich w ciepłym miejscu ok 5-6h.Po inkubacji czas na chłodzenie. To proces, w którym musimy przerwać fermentację. W tym celu wkładamy słoiki do lodówki.Gotowe :)Tak przygotowany
jogurt może stać ok. tygodnia w lodówce.
Jogurt można podawać do dań na słodko oraz na wytrawnie :)