Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was domowy
jogurt naturalny, dlaczego warto przygotowywać go samemu? Po pierwsze jest tańszy niż ten w sklepie, znamy jego skład, czyli mamy pod kontrolą to co jemy. Oprócz tego przygotowanie takiego
jogurtu nie zajmie nam dużo czasu, a satysfakcja z tego ogromna. By wykonać pierwszą partię
jogurtów potrzebujemy
mleka i
jogurtu kupionego w sklepie, najlepiej dobrej jakości i koniecznie z żywymi kulturami bakterii. Jestem w posiadaniu jogurtownicy i korzystam z niej produkując
jogurt, ale dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba
mieć wcale żadnego urządzenia. Wtedy postępowanie jest trochę inne.
Składniki na 6 małych
jogurtów:mały
jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, przy kolejnej produkcji wykorzystujemy jeden
jogurt zrobiony przez nas800 ml
mleka UHT, półtłuste lub tłustejogurtownica - moja to yogurella ArieteDo czystego naczynia wlewamy
mleko i dodajemy mały
jogurt. Zawartość naczynia dokładnie mieszamy i wlewamy do czystych pojemników, do pełna. Pojemniki zamykamy i wkładamy do urządzenia, które włączamy na 12 godzin. Podczas fermentacji urządzenie powinno stać w nieprzewiewnym miejscu. Po procesie fermentacji wyłączamy maszynę i wkładamy
jogurty na 2 godziny do lodówki. GJeśli preferujemy gęsty
jogurt, podczas przygotowywania można dodać 1-2 łyżki
mleka w proszku.Aby uzyskać
jogurt smakowy, do otrzymanego
jogurtu dodajemy
owoce,
dżem,
syrop...Smacznego!