Wykonanie
Jogurt domowy pojawił się na blogu już kiedyś (klik) . Wówczas do jego zrobienia skorzystałam z kupionego wcześniej
jogurtu naturalnego, który posłużył mi jako starter. Dzisiaj dzięki sklepowi Serowar.pl mogłam wypróbować inny sposób: z prawdziwą kulturą starterową do produkcji
jogurtu.
Jogurt wyszedł kremowy, delikatny, gęsty i pyszny :) Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup lub np z
płatkami zbżowymi jako przekąska. Do gotowego
jogurtu można dodać
owoce lub
konfitury - uzyskamy wówczas pyszne słodkie
jogurty w ulubionych smakach. Bardzo wam polecam :)Składniki:1 litr
mleka1/4 szkl
mleka w proszku2 łyżki
jogurtu naturalnego lub starter do produkcji
jogurtu (dostępny w serowar.pl)
Mleko wymieszać z
mlekiem w proszku i podgrzać do temperatury ok 82 stopnie. Następnie schłodzić do ok. 40-45 stopni i dodać starter (lub dwie łyżki
jogurtu naturalnego). Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na noc (najlepiej gdzieś blisko kaloryfera. Ponieważ u mnie było dość chłodno to leciuteńko nagrzałam piekarnik, wyłączyłam go i na kilka godzin tam wstawiłam garnek z
jogurtem). Gdy zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji przelać do słoika i wstawić do lodówki. Można go przechowywać ok. 2 tygodnie. Smacznego :)
Wspaniałą książkę "Domowy wyrób
serów" z mnóstwem cudownych przepisów na
jogurty,
sery oraz potrawy z
serów znajdziecie na stronie Serowar.pl. Jest tam wszystko czego tylko będziecie potrzebować do rozpoczęcia własnej produkcji
serów miękkich, twardych, pleśniowych,
maślanek,
jogurtów,
kefirów i czego tylko dusza zapragnie. Sklep ma też w swojej ofercie bogaty wybór nie tylko kultur bakteryjnych, ale także ogrom akcesoriów, przypraw i form.Serdecznie Was zachęcam do samodzielnego robienia
jogurtów i
serów. Mają wyjątkowy smak i przede wszystkim są naturalne bez zbędnej chemii. Wiemy co jemy :) Na blogu niedługo ukaże się przepis na pyszny kreolski
serek śmietankowy.A tymczasem zapraszam raz jeszcze na stronę: