ßßß
Składniki:1l. mleka świeżego lub pasteryzowanego (Nie UHT!!)200 g. joguru naturalnego z żywymi kulturami bakterii* Zakupiony jogurt posłuży Nam tylko za pierwszym razem. Każdy następny jogurt można wyprodukować, z pozostawionej części domowego jogurtu. Dlatego nie zjadamy wszystkiego, tylko zostawiamy 200 g. jogurtu do zrobienia kolejnego
Etapy przygotowania:1. Mleko podgrzewamy do 45 – 50 stopni. (Jeżeli nie mamy termometru, to temperaturę mleka sprawdzamy, zanurzając palec w cieczy. Mleko jest odpowiednie gdy jest ciepłe, ale nas nie parzy). Kultury bakterii giną w temperaturze powyżej 60 stopni.2. Jogurt roztrzepujemy trzepaczką, aż będzie puszysty i jednolity. Dodajemy do niego odrobinę ciepłego mleka i ponownie mieszamy. Tak przygotowany jogurt dodajemy do całości naszego mleka i dokładnie mieszamy.*Jeżeli chcemy, aby jogurt był jeszcze bardziej gęsty, możemy dodać 1-2 łyżki mleka w proszku. Pamiętajmy, aby jednak nie przesadzić z ilością, gdyż jogurt może stracić na smaku.3. Ciepłe mleko z jogurtem przelewamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Następnie wkładamy je do grubej torby foliowej i dodatkowo okrywamy ciepłym kocem. Całośc odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 – 10h. Po tym czasie odkładamy jogurt do lodówki, aby przerwać fermentację. I gotowe
* Jeżeli chcemy otrzymać jogurt owocowy, miksujemy owoce (swieże, lu uprzednio rozmrożone) z cukrem i mieszamy z uzyskanym jogurtem naturalnym. Część owoców można pokroić i wrzucić luzem do jogurtu – otrzymamy wówczas jogurt z kawałkami owoców.


Smacznego !!