ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt

Domowy jogurt

nazwa

Wykonanie

Jogurt zwiększa Nszą odporność, odbudowuje florę bakteryjną, obniża podwyższony cholesterol, jest naturalnie pyszny i zdrowy.
Dlaczego warto przygotować własny jogurt? Powodów jest wiele, ale przede wszystkim przygotowując go samodzielnie mamy pewność, że jest on wolny od substancji wydłużających czas jego spożycia oraz sztucznie poprawiających wygląd. Domowy jogurt jest bogaty w probiotyczne właściwości.
Takim jogurtem możemy cieszyć się każdego poranka bez większego nakładu pracy. Do jego przygotowania potrzebujemy mleko o dowolnej zawartości tluszczu (jednak im większa zawartość tłuszczu tym gęstszy jogurt) oraz jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – polecam użyć jogurt o gęstej i kremowej konsystencji.
Składniki:
1l. mleka świeżego lub pasteryzowanego (Nie UHT!!)
200 g. joguru naturalnego z żywymi kulturami bakterii
* Zakupiony jogurt posłuży Nam tylko za pierwszym razem. Każdy następny jogurt można wyprodukować, z pozostawionej części domowego jogurtu. Dlatego nie zjadamy wszystkiego, tylko zostawiamy 200 g. jogurtu do zrobienia kolejnego
Etapy przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy do 45 – 50 stopni. (Jeżeli nie mamy termometru, to temperaturę mleka sprawdzamy, zanurzając palec w cieczy. Mleko jest odpowiednie gdy jest ciepłe, ale nas nie parzy). Kultury bakterii giną w temperaturze powyżej 60 stopni.
2. Jogurt roztrzepujemy trzepaczką, aż będzie puszysty i jednolity. Dodajemy do niego odrobinę ciepłego mleka i ponownie mieszamy. Tak przygotowany jogurt dodajemy do całości naszego mleka i dokładnie mieszamy.
*Jeżeli chcemy, aby jogurt był jeszcze bardziej gęsty, możemy dodać 1-2 łyżki mleka w proszku. Pamiętajmy, aby jednak nie przesadzić z ilością, gdyż jogurt może stracić na smaku.
3. Ciepłe mleko z jogurtem przelewamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Następnie wkładamy je do grubej torby foliowej i dodatkowo okrywamy ciepłym kocem. Całośc odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 – 10h. Po tym czasie odkładamy jogurt do lodówki, aby przerwać fermentację. I gotowe
* Jeżeli chcemy otrzymać jogurt owocowy, miksujemy owoce (swieże, lu uprzednio rozmrożone) z cukrem i mieszamy z uzyskanym jogurtem naturalnym. Część owoców można pokroić i wrzucić luzem do jogurtu – otrzymamy wówczas jogurt z kawałkami owoców.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/sniadania/domowy-jogurt