Wykonanie
Jogurt zwiększa Nszą odporność, odbudowuje
florę bakteryjną, obniża podwyższony cholesterol, jest naturalnie pyszny i zdrowy.Dlaczego warto przygotować własny jogurt? Powodów jest wiele, ale przede wszystkim przygotowując go samodzielnie mamy pewność, że jest on wolny od substancji wydłużających czas jego spożycia oraz sztucznie poprawiających wygląd. Domowy
jogurt jest bogaty w probiotyczne właściwości.Takim
jogurtem możemy cieszyć się każdego poranka bez większego nakładu pracy. Do jego przygotowania potrzebujemy
mleko o dowolnej zawartości tluszczu (jednak im większa zawartość tłuszczu tym gęstszy
jogurt) oraz
jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii – polecam użyć
jogurt o gęstej i kremowej konsystencji.
Składniki:1l.
mleka świeżego lub pasteryzowanego (Nie UHT!!)200 g.
joguru naturalnego z żywymi kulturami bakterii* Zakupiony
jogurt posłuży Nam tylko za pierwszym razem. Każdy następny
jogurt można wyprodukować, z pozostawionej części domowego
jogurtu. Dlatego nie zjadamy wszystkiego, tylko zostawiamy 200 g.
jogurtu do zrobienia kolejnego
Etapy przygotowania:1.
Mleko podgrzewamy do 45 – 50 stopni. (Jeżeli nie mamy termometru, to temperaturę
mleka sprawdzamy, zanurzając palec w cieczy.
Mleko jest odpowiednie gdy jest ciepłe, ale nas nie parzy). Kultury bakterii
giną w temperaturze powyżej 60 stopni.2.
Jogurt roztrzepujemy trzepaczką, aż będzie puszysty i jednolity. Dodajemy do niego odrobinę ciepłego
mleka i ponownie mieszamy. Tak przygotowany
jogurt dodajemy do całości naszego
mleka i dokładnie mieszamy.*Jeżeli chcemy, aby
jogurt był jeszcze bardziej gęsty, możemy dodać 1-2 łyżki
mleka w proszku. Pamiętajmy, aby jednak nie przesadzić z ilością, gdyż
jogurt może stracić na smaku.3. Ciepłe
mleko z
jogurtem przelewamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Następnie wkładamy je do grubej torby foliowej i dodatkowo okrywamy ciepłym kocem. Całośc odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 – 10h. Po tym czasie odkładamy
jogurt do lodówki, aby przerwać fermentację. I gotowe
* Jeżeli chcemy otrzymać
jogurt owocowy, miksujemy
owoce (swieże, lu uprzednio rozmrożone) z
cukrem i mieszamy z uzyskanym
jogurtem naturalnym. Część
owoców można pokroić i wrzucić luzem do
jogurtu – otrzymamy wówczas
jogurt z kawałkami owoców.
Smacznego !!