Wykonanie

Pieczona perliczka ma bardzo ciekawy smak, podobno zbliżony do
bażanta… Jasne, delikatne
mięso, z wyraźnym akcentem
dziczyzny.Faszerowana
jabłkami stanowi wykwintne danie, które zadowoli wszystkich smakoszy oraz zwolenników zdrowej i lekkiej kuchni :)Gorąco polecam :)Uwaga:)Jak dla mnie jest to danie z cyklu „Człowiek uczy się przez całe życie…” ;)Pierwszy raz w życiu przygotowywałam i
jadłam perliczkę. Za inspirację dziękuję Magdzie, jednej z miłych Czytelniczek LS ;)Zanim zabrałam się do gotowania przewertowałam internet w poszukiwaniu informacji na temat perliczek i przepisów na ich przygotowanie.Okazało się, że
mięso perliczek cenione jest zarówno za wyrafinowany i delikatny smak, ale także za walory zdrowotne.
Mięso perliczek ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu polecane jest szczególnie osobom odchudzającym się oraz chorym na cukrzycę. Ogromnie ważny jest także zbliżony do naturalnego sposób chowu tego drobiu.Tutaj możecie przeczytać więcej na ten temat.Mój sposób na pieczoną perliczkęW związku z tym, że
mięso perliczek jest tak chude, należy je przed pieczeniem odpowiednio zabezpieczyć przed wyschnięciem. Najlepiej zrobić to „z dwóch stron”. Po pierwsze do środka nałożyć soczysty farsz, a po drugie okryć
mięso od wierzchu szynką/chudym
boczkiem.U mnie ta metoda bardzo dobrze się sprawdziła!Składniki : (4 porcje)1 perliczka (u mnie Perliczka Wielkopolska)1 duże
jabłko (najlepiej odmiana Gala, Champion lub Ligol)10 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej, albo cienko krojonego
chudego boczku)
sól i
pieprz1-2 łyżeczki
majeranku1/2 – 3/4 szklanki białego
wytrawnego winaoliwa z oliwekdodatkowo na
jabłkowe „szaszłyki” (5-7 szt):1
jabłko obrane i pokrojone na cząstki10-14 suszonych
śliwek5-7 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)wykałaczki

Wykonanie :
Tuszkę ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć wewnątrz
solą i
pieprzem. (Na zewnątrz
mięso będzie okryte słoną
szynką, a więc można go w ogóle nie solić lub osolić minimalnie!)Przygotować farsz.
Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 łyżką
oliwy i łyżeczką
majeranku. Farszem napełnić
tuszkę ptaka.Perliczkę posmarować lekko
oliwą i obłożyć plastrami
szynki. (Uwaga: Ja dodatkowo obwiązałam całość bawełnianą nitką, aby zapobiec zsuwaniu się
szynki w czasie pieczenia.)

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić
oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki
białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem
spod pieczeni.Dodatkowo/opcjonalnie:W czasie gdy perliczka się piecze przygotować „szaszłyki”
jabłkowe.
Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części
jabłka wkładać 1-2
suszone śliwki, całość owinąć plastrem
szynki i spiąć wykałaczką.Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć „szaszłyki”
jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem
spod pieczeni. (Uwaga: Jeśli jest go zbyt mało dolać 1/4 szklanki
wina lub gorącej
wody.)Piec 30-40 minut polewając od czasu do czasu sosem
spod pieczeni. (Uwaga: Jeśli
mięso będzie się zbyt mocno rumienić, okryć pieczeń arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Przed wyjęciem sprawdzić czy
mięso jest upieczone. Z otworu po wbitym w udo/pierś patyczku powinien wypływać klarowny/przezroczysty sos.)Upieczoną perliczkę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 5-10 minut aby „odpoczęła”.Smacznego :)