Wykonanie

Mąż jest fanem rosołu z perliczki, dlatego postanowiłam zrobić mu niespodziankę i poszukałam przepisu na...pieczoną perliczkę:)Znalazłam go tutaj - na pewno zagości jeszcze kiedyś w moim domu, bo jej smak jest wyjątkowy...
Mogę też z czystym sumieniem polecić Wam ten przepis - bądźcie pewni, że perliczka Was nie zawiedzie!!:)Przepis jest na jedną perliczkę-ja ze względu na dużą rodzinę zrobiłam dwie.Składniki:-1 perliczka-1 duże
jabłko-10 plastrów
szynki parmeńskiej(lub innej podobnej, lub cieńko krojonego
boczku)-
sól i
pieprz-1-2 łyżeczki
majeranku-
oliwa z oliwek-1/2-3/4 szklanki białego
wytrawnego winaDodatkowo na
jabłkowe szaszłyki:-1
jabłko obrane i pokrojone na cząstki-10-14 suszonych
śliwek-wykałaczki-5-7 plastrów
szynki parmeńskiej(lub innej podobnej)
Tuszkę ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć wewnątrz
solą i
pieprzem.(na zewnątrz
mięso będzie pokryte słona
szynką, a więc można go w ogóle nie solić, lub solić minimalnie).Przygotować farsz.
Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 łyżką
oliwy i łyżeczką
majeranku. Farszem napełnić tusze ptaka.Perliczkę posmarować lekko
oliwą i obłożyć plastrami
szynki(UWAGA-ja dodatkowo związałam całość bawełnianą nitką , aby zapobiec zsuwaniu się
szynki w czasie pieczenia.)Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skroplić
oliwą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki
białego wina i całość wstawić do piekarnika. Piec 45 minut kilkukrotnie polewając winnym sosem
spod pieczeni.DODATKOWO:W czasie gdy perliczka się piecze przygotować "szaszłyki"
jabłkowe.
Jabłko obrać i pokroić na cząstki. Pomiędzy dwie części
jabłka wkładać 1-2
suszone śliwki, całość owinąć plastrem
szynki i spiąć wykałaczką.Po 45 minutach pieczenia dookoła perliczki ułożyć szaszłyki
jabłkowe. Ponownie wszystko polać sosem
spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki
wina lub gorącej
wody).Piec 30-40 minut polewając od czasu do czasu sosem
spod pieczeni(jeśli
mięso będzie się zbyt mocno rumienić, okryć pieczeń arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Przed wyjęciem sprawdzić czy
mięso jest upieczone. Z otworu po wbitym w udo/pierś patyczku powinien wypływać klarowny/przezroczysty sos).Upieczoną perliczkę wyjąć z piekarnika , przykryć folią aluminiową i pozostawić na 5-10 minut aby "odpoczęła".


Smacznego!:)