Wykonanie
Jeśli lubicie nadzienie z makowca to jest to ciasto dla Was!Wspaniałe, wilgotne i smakowite połączenie
maku i
jabłek.W wersji świątecznej, wzbogacone dodatkowo
bakaliami, będzie na pewno wspaniałym ukoronowaniem uroczystej wieczerzy :)Prezentowane ciasto z przepisu Joanny (autorka bloga Domowe Wypieki) piekłam już wielokrotnie. Za każdym razem wzbudzało zachwyt domowników i gości. Polecam :)Uwaga:)Z podanych w oryginale proporcji wychodzi naprawdę duuuże ciasto, tj. forma 35×24 cm. Ja zmniejszyłam ilość składników, aby dostosować ciasto do tortownicy o średnicy 28 cm, co w dalszym ciągu jest dużym
ciastem (około 16 porcji).Ciasto na zdjęciach było upieczone z 1/4 porcji i wykorzystałam tortownicę o średnicy 18 cm.
Składniki:400 g suchego mielonego
maku (lub „zwykłego maku”**)400 g
cukru brzozowego/fruktozy650 g
jabłek10 łyżek
kaszy manny10
jajek200 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropli
olejku migdałowego1 ½ szklanki
mleka do sparzenia
makudodatkowo:½ szklanki posiekanych
bakalii1 łyżka fruktozy w pudrze do posypaniapapier do pieczenia i
margaryna na nasmarowania formy1-2 łyżki mielonych orzechów/migdałów do wysypania formy
Wykonanie:W garnku zagotować 1 ½ szklanki
mleka oraz 1 szklankę
wody, dodać zmielony (suchy)
mak i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do czasu aż
mak wchłonie cały płyn i napęcznieje (około 10 minut).**Uwaga: Gdyby
mak nie wchłonął całego płynu, należy go przełożyć na gęste sitko i pozostawić na około 10 minut do odsączenia.**Jeśli używamy „zwykłego”
maku (tj. całe ziarenka) należy go 5-10 minut pogotować w wodzie z
mlekiem, a następnie odsączyć i dwukrotnie zmielić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Oddzielić
żółtka od
białek.
Margarynę utrzeć z
cukrem brzozowym/fruktozą i
żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo
kaszę mannę,
jabłka,
mak, parę kropli
olejku i
proszek do pieczenia. Dodać posiekane
bakalie i wymieszać.Ubić
białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki nasmarować
margaryną i obsypać mielonymi orzechami/migdałami.Ciasto wylać do formy. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-60 minut***, do czasu aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu pozostanie czysty. Pozostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku do przestygnięcia.***Uwaga: Jeśli zmniejszymy porcję ciasta, należy także odpowiednio skrócić czas pieczenia. Ciasto na zdjęciach (1/4 porcji) piekłam 35-40 minut.Przed podaniem makowiec można dla dekoracji oprószyć fruktozą w pudrze.Smacznego :)