Wykonanie
Przepyszny makowiec to obowiązkowy punkt świątecznego menu. U mnie na świątecznym
stole będzie gościł oprócz innych ciast, przepyszny makowiec z
jabłkami wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny.
składniki na tortownicę 23 cm4 - 5
jabłek5
jajek200g mielonego
maku110 g
margarynyszklanka
cukru kryształu10 łyżek
kaszy mannyłyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypania ciastaprzepis
Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy.Obrane ze skórki
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z
cukrem na gęstą masę.Do utartych
jajek wsypujemy mielony
mak, wlewamy ostudzoną
margarynę, wsypujemy
kaszę mannę oraz
proszek do pieczenia, na końcu wrzucamy starte
jabłka.Wszystko starannie mieszamy, wlewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką i dokładnie rozprowadzamy.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. 40 - 50 minut.Upieczone ciasto obficie posypujemy
cukrem pudrem