Wykonanie
Bardzo długo uważałam, że
szparagi je się tylko na ciepło… Okazało się, że można je jeść także na zimno, są bowiem wspaniałym i smakowitym składnikiem sałatek.Proponowana przeze mnie dzisiaj
sałatka szparagowa to tylko mała podpowiedź – jedna z „kombinacji” ;)Wariantów może być naprawdę ogromna ilość.Stałym składnikiem będą jedynie ugotowane „al dente”
szparagi, a reszta… zależy już tylko od Waszych upodobań!Uwaga:)JAK GOTOWAĆ ZIELONE SZPARAGI?W zależności od ilości
szparagi najwygodniej jest gotować w specjalnym garnku (1-2 pęczki na raz) lub… na dużej patelni (kilka sztuk).Przygotować
szparagi.Dokładnie umyć i odciąć/odłamać zdrewniałe/najtwardsze końcówki.W garnku lub na patelni zagotować odpowiednią ilość
wody (tj. tyle aby pokryła ona całe łodygi).
Wodę osolić do smaku (lepiej za mało niż za dużo!).
Szparagi wkładać do gotującej
wody. Gotować 2 minuty („al dente”) lub 3 minuty („na miękko” lub gdy są bardzo grube).Wyjąć i od razu przełożyć do zimnej/lodowatej
wody aby szybko ostygły.Wyjąć, odsączyć z
wody i ewentualnie osuszyć na ręczniku papierowym.Składniki:
zielone szparagi ugotowane „al dente”
sałata o zdecydowanym smaku (np.
rukola,
endywia) i/lub
cykoria*
pomidorysuszona żurawina lub
rodzynki,
suszone śliwki,
suszone morele…pokruszony
ostry ser kozi lub
feta albo pleśniowy (np. gorgonzola,
roquefort)*
płatki migdałowe lub
orzechy (np. włoskie, pekan, piniowe)
sos balsamiczny lub
winegret*
szparagi są bardzo delikatne w smaku, dla równowagi więc dobrze jest zestawić je z „ostrą sałatą” i zdecydowanym w smaku
seremWykonanie:Składniki sałatki ułożyć „malowniczo” na talerzu i skropić 1-2 łyżkami sosu.Smacznego :)