Błyskawiczne śniadanie lub lunch!Wspaniałe połączenie smaku słonego ze słodko-kwaśnym.Wszystko to dzięki chrupiącej cykorii, gruszce i orzechom oraz kremowemu serowi pleśniowemu.Uwaga:)Tutaj pisałam o zaletach cykorii, szczególnie o „aspekcie odchudzającym” ;)Składniki: (2 porcje)1-2 cykorie1 gruszkakilka orzechów włoskich/pekanser pleśniowy (np. Gorgonzola, Roquefort, Rokpol, Dor blue etc.)1 łyżka posiekanej natki pietruszkisos balsamiczny lub musztardowy lub winegretWykonanie:Cykorię przekroić na pół i wykroić głąb (aby pozbyć się źródła goryczy). Pokroić, zostawiając w całości 4-6 listków do dekoracji.Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.Na talerzach ułożyć listki cykorii, posypać resztą posiekanych listków oraz pokrojoną gruszką. Na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego oraz posiekane orzechy.Przed podaniem posypać posiekaną natką i polać sosem.Smacznego:)