ßßß
Bardzo smaczna propozycja śniadaniowa.Placuszki z dodatkiem białego sera robię dość często, ponieważ są wyjątkowo delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Tym razem, aby nadać im bardziej wiosenny charakter dodałam do ciasta posiekaną miętę. Wyszło naprawdę smacznie :)Przepis na placuszki z serem zaczerpnęłam stąd .Składniki:25 dag chudego twarogu1 jajko (białko i żółtko osobno) – w oryginale było tylko białkook. 6 dag pełnoziarnistej mąki pszennej1/2 łyżki posiekanych listków świeżej miętyszczypta soli1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 1/3 szklanki mlekaoliwa z oliwek do smażeniado podania (opcjonalnie)syrop z agawy/fruktoza w pudrześwieże owoce/ duszone jabłkaWykonanie:Białko ubić na sztywną pianę.Twaróg utrzeć z solą, mlekiem, żółtkiem i miętą. Dodać mąkę z proszkiem i pianę. Wymieszać.Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem na minimalnej ilości oliwy.Placuszki podawać polane syropem z agawy albo posypane fruktozą w pudrze. Można także podawać z duszonymi jabłkami lub świeżymi owocami.Smacznego:)