Wykonanie

Klasyka Polskiej Kuchni w czystym wydaniu!Odkąd pamiętam podawane na ciepło
jaja faszerowane w skorupkach cieszyły się ogromnym zainteresowanie na wszystkich domowych przyjęciach!Trochę bardziej pracochłonne… wyśmienitym smakiem wynagrodzą czas poświęcony na ich przygotowanie :)W naszym domu, jest to danie, które musi się pojawić jako pierwsze na Wielkanocnym
stole!Składniki:10 jaj (najlepiej dość dużych i od wiejskiej
kurki)10
pieczarek2-3 łyżki posiekanego
szczypioru1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1-2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
majonezusól i
pieprzmargaryna do smażenia (lub
masło klarowane)Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo. (Tutaj podaję mój sposób.)Każde
jajo wraz ze skorupką przekroić na połowę.Uwaga:)Najwygodniej jest to zrobić trzymając
jajko w grubej rękawicy (takiej jakiej używa się do wyjmowania gorących naczyń z piekarnika) i używając
ostrego, dużego noża energicznie, jednym uderzeniem-cięciem przepołowić je na dwie części. Rękawicę można dodatkowo zabezpieczyć przed pobrudzeniem ręcznikiem papierowym.Oczywiście, nie da się idealnie przeciąć twardej skorupki. Zawsze brzegi będą trochę „postrzępione”, ale to nic nie szkodzi. Ważne jest tylko aby ewentualne odpryski ze skorupki nie dostały się do farszu.Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do
herbaty) wyjąć z każdej połówki
jajka żółtko oraz
białko i drobno posiekać.
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce (lub drobno posiekać) i usmażyć na odrobinie
oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych
jajek. Wsypać posiekany
szczypior i
natkę. Dodać
majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Każdą skorupkę wypełnić farszem.Na dużej patelni, rozgrzać 1 płaską łyżkę
margaryny. Na gorący tłuszcz kłaść połówki
jajek, farszem do dołu. (Uwaga: Nie ma konieczności panierowania
jajek w
bułce tartej.) Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby
jajka równomiernie się zagrzały.Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego
szczypioru.Smacznego:)