ßßß Cookit - przepis na JAJA FASZEROWANE W SKORUPKACH

JAJA FASZEROWANE W SKORUPKACH

nazwa

Wykonanie

Klasyka Polskiej Kuchni w czystym wydaniu!
Odkąd pamiętam podawane na ciepło jaja faszerowane w skorupkach cieszyły się ogromnym zainteresowanie na wszystkich domowych przyjęciach!
Trochę bardziej pracochłonne… wyśmienitym smakiem wynagrodzą czas poświęcony na ich przygotowanie :)
W naszym domu, jest to danie, które musi się pojawić jako pierwsze na Wielkanocnym stole!
Składniki:
10 jaj (najlepiej dość dużych i od wiejskiej kurki)
10 pieczarek
2-3 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz
margaryna do smażenia (lub masło klarowane)
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo. (Tutaj podaję mój sposób.)
Każde jajo wraz ze skorupką przekroić na połowę.
Uwaga:)
Najwygodniej jest to zrobić trzymając jajko w grubej rękawicy (takiej jakiej używa się do wyjmowania gorących naczyń z piekarnika) i używając ostrego, dużego noża energicznie, jednym uderzeniem-cięciem przepołowić je na dwie części. Rękawicę można dodatkowo zabezpieczyć przed pobrudzeniem ręcznikiem papierowym.
Oczywiście, nie da się idealnie przeciąć twardej skorupki. Zawsze brzegi będą trochę „postrzępione”, ale to nic nie szkodzi. Ważne jest tylko aby ewentualne odpryski ze skorupki nie dostały się do farszu.
Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do herbaty) wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce (lub drobno posiekać) i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i natkę. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Każdą skorupkę wypełnić farszem.
Na dużej patelni, rozgrzać 1 płaską łyżkę margaryny. Na gorący tłuszcz kłaść połówki jajek, farszem do dołu. (Uwaga: Nie ma konieczności panierowania jajek w bułce tartej.) Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby jajka równomiernie się zagrzały.
Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego szczypioru.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/23/jaja-faszerowane-w-skorupkach