ßßß Cookit - przepis na PIECZONY KURCZAK Z KASZĄ I OWOCAMI

PIECZONY KURCZAK Z KASZĄ I OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Danie z cyklu „dwa w jednym”, a nawet „trzy w jednym”!
„Za jednym zamachem” mamy tu bowiem soczystego kurczaka, a do niego pyszną kaszę jęczmienną przesiąkniętą sosem z mięsa oraz słodkie owoce jako dodatek.
Obiad, który robi się sam przy minimalnym nakładzie pracy :)
Uwaga:)
Ja piekłam kurczaka w glinianym garnku rzymskim, ale można go także upiec tradycyjnie, na blaszce w piekarniku.
KASZA JĘCZMIENNA
Najpopularniejsza w polskiej kuchni. Otrzymuje się ją z jęczmienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Są one dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia.
Najlepiej smakują jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczek ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu.
Źródło informacji tutaj .
Składniki:
1 kurczak
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)*
1/2 jabłka
2-3 łyżki rodzynek
5-10 suszonych śliwek pokrojonych w grubą kostkę (i/lub suszone morele)
sól, pieprz i słodka papryka
oliwa z oliwek
*Kaszę jęczmienną gotuje się tak samo jak kaszę gryczaną. Pisałam o tym tutaj.
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
Przygotować farsz. Jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną, pokrojonym suszonymi śliwkami i rodzynkami.
Farsz nałożyć do wnętrza kurczaka i zasznurować (lub zaszyć). Oprószyć słodką czerwoną papryką (dla smaku i dla koloru). Skropić oliwą z oliwek.
Pieczenie w garnku rzymskim.
Garnek moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Włożyć do środka kurczaka. Przykryć pokrywą.
Całość wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Nastawić temperaturę na 190-200 stopni i piec 90-100 minut.
Zdjąć pokrywkę. Odlać nadmiar sosu (jeśli jest). Wstawić z powrotem do piekarnika na 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła i była chrupiąca.
Pieczenie tradycyjne
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim kurczaka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Dla sprawdzenia, należy wbić w mięso ostry patyczek. Jeśli z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że kurczak jest już upieczony.
Kurczaka pokroić na części i podawać z farszem z kaszy i owoców oraz zieloną sałatką.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/26/pieczony-kurczak-z-kasza-i-owocami