ßßß
Danie z cyklu „dwa w jednym”, a nawet „trzy w jednym”!„Za jednym zamachem” mamy tu bowiem soczystego kurczaka, a do niego pyszną kaszę jęczmienną przesiąkniętą sosem z mięsa oraz słodkie owoce jako dodatek.Obiad, który robi się sam przy minimalnym nakładzie pracy :)Uwaga:)Ja piekłam kurczaka w glinianym garnku rzymskim, ale można go także upiec tradycyjnie, na blaszce w piekarniku.KASZA JĘCZMIENNANajpopularniejsza w polskiej kuchni. Otrzymuje się ją z jęczmienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Są one dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia.Najlepiej smakują jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczek ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu.Źródło informacji tutaj .Składniki:1 kurczak1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)*1/2 jabłka2-3 łyżki rodzynek5-10 suszonych śliwek pokrojonych w grubą kostkę (i/lub suszone morele)sól, pieprz i słodka paprykaoliwa z oliwek*Kaszę jęczmienną gotuje się tak samo jak kaszę gryczaną. Pisałam o tym tutaj.Wykonanie:Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.Przygotować farsz. Jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną, pokrojonym suszonymi śliwkami i rodzynkami.Farsz nałożyć do wnętrza kurczaka i zasznurować (lub zaszyć). Oprószyć słodką czerwoną papryką (dla smaku i dla koloru). Skropić oliwą z oliwek.Pieczenie w garnku rzymskim.Garnek moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Włożyć do środka kurczaka. Przykryć pokrywą.Całość wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Nastawić temperaturę na 190-200 stopni i piec 90-100 minut.Zdjąć pokrywkę. Odlać nadmiar sosu (jeśli jest). Wstawić z powrotem do piekarnika na 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła i była chrupiąca.Pieczenie tradycyjneNaczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim kurczaka.Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Dla sprawdzenia, należy wbić w mięso ostry patyczek. Jeśli z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że kurczak jest już upieczony.Kurczaka pokroić na części i podawać z farszem z kaszy i owoców oraz zieloną sałatką.Smacznego:)