Wykonanie

Danie z cyklu „dwa w jednym”, a nawet „trzy w jednym”!„Za jednym zamachem” mamy tu bowiem soczystego
kurczaka, a do niego pyszną
kaszę jęczmienną przesiąkniętą sosem z
mięsa oraz słodkie
owoce jako dodatek.Obiad, który robi się sam przy minimalnym nakładzie pracy :)Uwaga:)Ja piekłam
kurczaka w glinianym garnku rzymskim, ale można go także upiec tradycyjnie, na blaszce w piekarniku.
KASZA JĘCZMIENNANajpopularniejsza w polskiej kuchni. Otrzymuje się ją z jęczmienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak,
kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Są one dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we
krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii.
Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia.Najlepiej smakują jako dodatek do
mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczek ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast
ryżu.Źródło informacji tutaj .Składniki:1
kurczak1 szklanka ugotowanej na sypko
kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)*1/2
jabłka2-3 łyżki
rodzynek5-10 suszonych
śliwek pokrojonych w grubą kostkę (i/lub
suszone morele)
sól,
pieprz i
słodka paprykaoliwa z oliwek*
Kaszę jęczmienną gotuje się tak samo jak
kaszę gryczaną.
Pisałam o tym tutaj.Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić
solą i
pieprzem na zewnątrz i w środku.Przygotować farsz.
Jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z ugotowaną
kaszą jęczmienną, pokrojonym
suszonymi śliwkami i
rodzynkami.Farsz nałożyć do wnętrza
kurczaka i zasznurować (lub zaszyć). Oprószyć słodką
czerwoną papryką (dla smaku i dla koloru). Skropić
oliwą z oliwek.Pieczenie w garnku rzymskim.Garnek moczyć w zimnej wodzie przez 15-20 minut. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Włożyć do środka
kurczaka. Przykryć pokrywą.Całość wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Nastawić temperaturę na 190-200 stopni i piec 90-100 minut.Zdjąć pokrywkę. Odlać nadmiar sosu (jeśli jest). Wstawić z powrotem do piekarnika na 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła i była chrupiąca.Pieczenie tradycyjneNaczynie żaroodporne nasmarować
oliwą i ułożyć w nim
kurczaka.Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Dla sprawdzenia, należy wbić w
mięso ostry patyczek. Jeśli z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że
kurczak jest już upieczony.
Kurczaka pokroić na części i podawać z farszem z
kaszy i
owoców oraz
zieloną sałatką.Smacznego:)