Wykonanie

Delikatne w smaku
mięso z indyka wspaniale smakuje w „towarzystwie”
owoców. Mogą to być
jabłka,
śliwki,
morele…Pieczeń z
indyka z
jabłkami to danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Myślę, że można o nim powiedzieć również „eleganckie” ;)Składniki:1 pierś z
indyka (ja tym razem kupiłam 2 szt „polędwiczek z indyka” – sprawdziły się idealnie!!!)1-2
jabłkasól,
pieprz,
słodka papryka i ulubiona
przyprawa do drobiuoliwa z oliwekWykonanie:Pierś ponadkrawać w poprzek lekko skośnie na plastry o grubości 1 cm (plastry są przekrojone prawie do końca, ale nadal trzymają się razem; wygląda to trochę jak książka z grubymi kartkami…).
Mięso dokładnie posypać
solą,
pieprzem i ulubioną
przyprawą do drobiu. Pomiędzy plastry
mięsa wsunąć plasterki obranego
jabłka. Całość posypać odrobiną
słodkiej papryki (dzięki temu pieczeń nabierze ładnego rumianego koloru) i polać 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek.Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. (Uwaga: Jeśli pozostało nam trochę
jabłek możemy je ułożyć wokół
mięsa.)Na dno naczynia wlać 2-3 łyżki gorącej
wody i wstawić wszystko do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. (Uwaga: Jeśli pierś jest wyjątkowo duża, czas pieczenia trzeba wydłużyć. Jeśli
mięso nadmiernie się rumieni, trzeba je przykryć arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.)Pieczeń podawać polaną sosem z pieczenia. Dobrym dodatkiem będzie mizeria lub inna surówka .Smacznego:)