ßßß
Delikatne w smaku mięso z indyka wspaniale smakuje w „towarzystwie” owoców. Mogą to być jabłka, śliwki, morele…Pieczeń z indyka z jabłkami to danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Myślę, że można o nim powiedzieć również „eleganckie” ;)Składniki:1 pierś z indyka (ja tym razem kupiłam 2 szt „polędwiczek z indyka” – sprawdziły się idealnie!!!)1-2 jabłkasól, pieprz, słodka papryka i ulubiona przyprawa do drobiuoliwa z oliwekWykonanie:Pierś ponadkrawać w poprzek lekko skośnie na plastry o grubości 1 cm (plastry są przekrojone prawie do końca, ale nadal trzymają się razem; wygląda to trochę jak książka z grubymi kartkami…).Mięso dokładnie posypać solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu. Pomiędzy plastry mięsa wsunąć plasterki obranego jabłka. Całość posypać odrobiną słodkiej papryki (dzięki temu pieczeń nabierze ładnego rumianego koloru) i polać 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. (Uwaga: Jeśli pozostało nam trochę jabłek możemy je ułożyć wokół mięsa.)Na dno naczynia wlać 2-3 łyżki gorącej wody i wstawić wszystko do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. (Uwaga: Jeśli pierś jest wyjątkowo duża, czas pieczenia trzeba wydłużyć. Jeśli mięso nadmiernie się rumieni, trzeba je przykryć arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.)Pieczeń podawać polaną sosem z pieczenia. Dobrym dodatkiem będzie mizeria lub inna surówka .Smacznego:)