ßßß
- 1 szklanka suchej czerwonej fasoli, namoczonej i ugotowanej do miękkości- 1/2 szklanki rodzynek- 3 łyżki orzechów włoskich- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki- 3 łyżeczki mielonego kuminu- 3 łyżki oliwy z oliwek- pieprz i sólRodzynki i orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Odkładam łyżkę rodzynek, a resztę rodzynek i orzechów wrzucam do malaksera.Dodaję ugotowaną czerwoną fasolę, przyprawy i oliwę z oliwek. Wszystko miksuję na gładką masę. Pod sam koniec blendowania dodaję resztę rodzynek. Blenduję chwilę, tak by pozostawić w masie kawałki dodanych rodzynek.Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku lub gdy masa jest zbyt gęste dodaję odrobinę wody bądź oliwy.Przekładam do miseczki i zajadam z chlebem bądź pitą.Smacznego!