ßßß
Smakowita…łatwa…robi się sama…Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)Kaczkę można przygotować na 1-2 dni wcześniej, przechowywać w lodówce, a przed podaniem odgrzać w piekarniku (30-45 minut) lub kuchence mikrofalowej.Danie to można dusić na kuchence w głębokiej patelni/rondlu, albo tak jak ja, wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.Składniki:1 kaczka (lub 4 uda)3-4 grube plastry wędzonki (np. polędwicy łososiowej) – pokrojone w paski1 średnia cebula – pokrojona2-3 goździki5-7 ząbków czosnku (oddzielonych od główki, ale nie obranych)1-2 paski skórki z pomarańczykilka gałązek świeżego tymianku2-3 liście laurowesól i pieprzoliwa z oliwekDodatkowo:około 1/2 butelki czerwonego wina10-15 suszonych śliwekWykonanie:Kaczkę podzielić na części, umyć i dokładnie posolić. (Uwaga: Jeśli mamy na to czas, to dobrze jest zostawić nasolone mięso w lodówce na kilka godzin, nawet na całą dobę.)Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki (za wyjątkiem suszonych śliwek!). Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać suszone śliwki.(Uwaga: Jeśli przygotowujemy to danie 1-2 dni wcześniej, to śliwki dodajmy dopiero w czasie odgrzewania mięsa. Zachowają one wtedy swój kształt i nie będą rozgotowane.)Smacznego:)