Wykonanie
Jest to swoisty „kolaż” kilkunastu przepisów, które znalazłam w
sieci.Moja wersja skłania się w stronę wschodnio-azjatycką. Mamy więc dodatek sake,
sosu sojowego oraz
octu ryżowego.
Ryba powinna
mieć zdecydowany, ostry smak, który będzie zrównoważony „łagodnością”
awokado ;)Uwaga:)Ja podałam tatara w formie „torciku”. Równie dobrze można go podać w wysokim szklanym naczyniu, gdzie doskonale będą widoczne warstwy
tuńczyka i
awokado.Składniki:300 g
świeżego tuńczyka1-2
cebulki dymki drobno posiekane2-3 łyżki
sosu sojowego1/2 – 1 łyżeczka pasty wasabi1/2 łyżki
octu ryżowego (lub 1 łyżka
przyprawy octowej do
ryżu do sushi)1 łyżeczka pasty z
trawy cytrynowej (lub odpowiednia ilość drobno posiekanej, świeżej
trawy cytrynowej)1-2 łyżki sake (lub 1 łyżka
czystej wódki)1
awokado2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli1 łyżka czarnego
sezamukilka listków
roszponki lub
rukoli – do dekoracjiWykonanie:Przygotować sos. Wymieszać razem:
sos sojowy, sake,
trawę cytrynową, wasabi,
ocet ryżowy.
Tuńczyka pokroić w drobną kostkę (lub zmielić w maszynce przez grube sitko). Wymieszać z drobno posiekaną
cebulką i sosem. (Uwaga: Pozostawić 1-2 łyżki sosu do dekoracji!)
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Polać
sokiem cytrynowym, oprószyć
solą i dokładnie wymieszać. (Uwaga: Sok musi dokładnie pokryć
awokado, dzięki temu nie ściemnieje ono tak szybko.)Do metalowej obręczy ustawionej na półmisku włożyć połowę przyprawionej
ryby. Następnie większość
awokado (pozostawić tylko 1-2 łyżki do dekoracji), a na wierzch drugą połowę
ryby. Każdą warstwę delikatnie ugnieść. Na wierzchu ułożyć dekorację z
sałaty i reszty
awokado. Całość posypać czarnymi ziarnami
sezamu.„Torcik” z tatara wstawić do lodówki na 1-6 godzin. Przed podaniem zdjąć obręcz i skropić całość pozostawionym wcześniej sosem.Smacznego:)