ßßß Cookit - przepis na TATAR Z TUŃCZYKA

TATAR Z TUŃCZYKA

nazwa

Wykonanie

Jest to swoisty „kolaż” kilkunastu przepisów, które znalazłam w sieci.
Moja wersja skłania się w stronę wschodnio-azjatycką. Mamy więc dodatek sake, sosu sojowego oraz octu ryżowego.
Ryba powinna mieć zdecydowany, ostry smak, który będzie zrównoważony „łagodnością” awokado ;)
Uwaga:)
Ja podałam tatara w formie „torciku”. Równie dobrze można go podać w wysokim szklanym naczyniu, gdzie doskonale będą widoczne warstwy tuńczyka i awokado.
Składniki:
300 g świeżego tuńczyka
1-2 cebulki dymki drobno posiekane
2-3 łyżki sosu sojowego
1/2 – 1 łyżeczka pasty wasabi
1/2 łyżki octu ryżowego (lub 1 łyżka przyprawy octowej do ryżu do sushi)
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (lub odpowiednia ilość drobno posiekanej, świeżej trawy cytrynowej)
1-2 łyżki sake (lub 1 łyżka czystej wódki)
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżka czarnego sezamu
kilka listków roszponki lub rukoli – do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować sos. Wymieszać razem: sos sojowy, sake, trawę cytrynową, wasabi, ocet ryżowy.
Tuńczyka pokroić w drobną kostkę (lub zmielić w maszynce przez grube sitko). Wymieszać z drobno posiekaną cebulką i sosem. (Uwaga: Pozostawić 1-2 łyżki sosu do dekoracji!)
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Polać sokiem cytrynowym, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. (Uwaga: Sok musi dokładnie pokryć awokado, dzięki temu nie ściemnieje ono tak szybko.)
Do metalowej obręczy ustawionej na półmisku włożyć połowę przyprawionej ryby. Następnie większość awokado (pozostawić tylko 1-2 łyżki do dekoracji), a na wierzch drugą połowę ryby. Każdą warstwę delikatnie ugnieść. Na wierzchu ułożyć dekorację z sałaty i reszty awokado. Całość posypać czarnymi ziarnami sezamu.
„Torcik” z tatara wstawić do lodówki na 1-6 godzin. Przed podaniem zdjąć obręcz i skropić całość pozostawionym wcześniej sosem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/17/tatar-z-tunczyka