Wykonanie
Czasem, niestety bardzo rzadko, udaje mi się kupić
świeżego tuńczyka. Na ogół robię z niego
steki, ale tym razem zrobiłam wyjątek, który jednak na stałe wejdzie do naszego menu.Przygotowałam lekką, ale dość ostrą przystawkę z „japońską nutą”, czyli tatara z
tuńczyka w
ogórkowych „miseczkach”. Danie bardzo smaczne i wielce dekoracyjne :)Przepis pochodzi z tej strony .Uwaga:)
Tuńczyka w tym przepisie można zastąpić surowym
łososiem. Na pewno wyjdzie równie smacznie i egzotycznie ;)Składniki:3-4 łyżki
octu ryżowego1/2 łyżeczki
cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy1/2 łyżeczki
soli(użyłam 1/4 szklanki „Sosu do ryżu” – mieszanka
octu ryżowego,
wody,
cukru i
soli)1 łyżeczka pasty z
trawy cytrynowej1-2
cebulki dymki (tylko biała część)2 duże
ogórki300 g
świeżego tuńczyka1 łyżka
majonezu1-2 łyżeczki
sosu tabascosól i
pieprz do smaku1 łyżeczka czarnego
sezamu (do dekoracji)Wykonanie:W małym rondelku podgrzać
ocet ryżowy z
solą,
cukrem,
trawą cytrynową i posiekaną drobno
cebulą dymką (tylko biała część). Gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia
soli i
cukru. Odstawić do wystygnięcia.
Ogórki obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki. Używając
ostrego noża, a najlepiej takiej łyżeczki do wycinania kulek z
owoców, wydrążyć w każdym kawałku
ogórka środek z pestkami, tak aby powstała „miseczka”.Gotowe „miseczki”
ogórkowe zalać marynatą z
octu ryżowego i odstawić na około 5 minut. (Kilka
razy mieszać, aby marynata pokryła całe
ogórki.)
Tuńczyka drobno pokroić (lub zmielić w maszynce, lub zmiksować w blenderze). Doprawić
majonezem,
sosem Tabasco,
solą oraz
pieprzem.
Ogórki wyjąć z marynaty. Każdą „miseczkę” napełnić farszem z
tuńczyka. Posypać ziarenkami czarnego
sezamu.Smacznego:)
Polecam także tatara z
łososiaoraz tatara ze
śledzia