Wykonanie
W związku z tygodniem azjatyckim w Lidlu postanowiłam zaszaleć i przygotować sushi. Robiłam to pierwszy raz i pierwszy raz próbowałam. Moje wrażenia: średnie :) Złe nie jest, ale żebym się miała nad tym rozpływać to nie... :) Jednakże moim towarzyszom smakowało. Jedni nawet
mieli porównanie, gdyż jakiś czas temu próbowali w knajpie sushi... Podsumowując to jednym zdaniem: warto spróbować.
Potrzebujemy:
ryż:- 1,5szkl
ryżu do sushi,- 2 łyżki
octu ryżowego,- 2 łyżeczki
cukru,- szczypta
soli,pozostałe:-
nori,-
łosoś wędzony,-
ogórek,-
sezam,- pasta wasabi,-
majonez,-
sos do sushi - u mnie Teryaki Mirin.
Ryż opłukać, zmieniając
wodę (ok. 7
razy - do klarowności
wody). Ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy
ryż się gotuje przygotowujemy zaprawę. Czyli
ocet ryżowy,
cukier i
sól delikatnie podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się
cukru. Kiedy
ryż będzie gotowy bierzemy drewnianą
łopatkę po której lejemy powoli zaprawę i "tniemy"
ryż - delikatnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Ogórek myjemy, przekrawamy na 4 prążki, wycinamy trochę miąższu i przekrawamy jeszcze na 2 podłużne prążki.
Sezam delikatnie przyrumieniamy na suchej patelni.Sushi
Maki - z
ogórkiem i wasabiRozłożyć
bambusową matę, położyć 1 plaster
nori (błyszczącą stroną do
spodu). Przygotować miskę z zimną
wodą, w której będziemy moczyć dłonie, dzięki
czemu ryż nie będzie się nam kleił. Rozkładamy
ryż na plastrze
nori zostawiając od góry wolny brzeg na ok. 2cm. Warstwa
ryżu nie powinna być wyższa niż 1cm. Na ok. 1/3 wysokości
ryżu smarujemy wąski pasek wasabi, posypujemy
sezamem i układamy
ogórka. Zwijamy ciasno i kroimy w plastry nie grubsze niż 2cm.Sushi
Maki - z
ogórkiem i
łososiemRozłożyć
bambusową matę, położyć 1 plaster
nori (błyszczącą stroną do
spodu). Przygotować miskę z zimną
wodą, w której będziemy moczyć dłonie, dzięki
czemu ryż nie będzie się nam kleił. Rozkładamy
ryż na plastrze
nori zostawiając od góry wolny brzeg na ok. 2cm. Warstwa
ryżu nie powinna być wyższa niż 1cm. Na ok. 1/3 wysokości
ryżu smarujemy wąski pasek
majonezu, układamy
łososia i
ogórek. Zwijamy ciasno i kroimy w plastry nie grubsze niż 2cm.Posypujemy do dekoracji
sezamem. Podajemy z
sosem do sushi.