ßßß
Urocze babeczki bez mąki i bez cukru!Rolę mąki tym razem przejęły mielone migdały i mak, a cukier zastąpiła fruktozą.Śmiało mogą rywalizować z tradycyjnym makowcem o miejsce na Świątecznym stole :)Przepis cytuję za jego Autorką.Składniki: (na około 12-14 babeczek)150 g miękkiego masła5 dużych jajek (osobno żółtka i białka)1/2 szklanki fruktozy (w wersji oryginalnej było 2/3 – jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)1,5 szklanki mielonych migdałów1,5 szklanki mielonego maku1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii¼ łyżeczki soliWykonanie:Wymieszać mak, migdały i proszek do pieczenia.W dużej misce ubić masło z cukrem, dodać żółtka i wanilię, dokładnie zmiksować.Dodać mieszankę makowo-migdałową i dokładnie wymieszać.Osobno ubić białka z solą, po czym delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto przełożyć do foremek na mufinki wyłożonych papilotkami. (Uwaga: Zamiast foremek na mufinki można też wykorzystać keksówkę).Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut (lub 20-25 minut w przypadku keksówki). Studzić na kratce.Posypać pudrem z fruktozy (opcjonalnie).Smacznego!