ßßß
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, chciałabym się dzisiaj podzielić z Wami przepisem na „bulion z pieczarką” (pod taką bowiem nazwą jest znany w mojej Rodzinie). Przepis dostałam wiele lat temu od mojej znajomej, Pani Basi, która „przywiozła” go ze swoich rodzinnych stron, czyli z Zambrowa.Rosół z dodatkiem mięsnych pulpecików oraz pieczarek prezentuje się bardzo zacnie, a smakuje wręcz wyśmienicie :)Uwaga:)Ja do gotowania pulpecików używałam parowara. Zrobiłam tak z dwóch powodów:1/ tak było szybciej i łatwiej (wszystkie pulpeciki gotowały się „same”; można było na raz ugotować nawet 40-50 sztuk – bowiem mój parowar ma 3 „kondygnacje”; w czasie gdy pulpeciki się gotowały ja miałam „czas wolny”);2/ wersja gotowana na parze jest „lżejsza” od wersji smażonej.W wersji oryginalnej pulpeciki były smażone na tłuszczu. Od Was zależy którą wersję wybierzecie. Ja jedynie gwarantuję, że obie są równie smaczne :)Gotowe, ugotowane pulpeciki można zamrozić, a rosół zawekować . Dzięki takim „manewrom” będziemy mieli w przyszłości gotową zupę „na zawołanie”.Pulpeciki możemy ponadto podać z włoskim sosem pomidorowym, sosem adżika lub grzybowym i wtedy będziemy mieli gotowe danie obiadowe :)Na koniec zdradzę jeszcze, że dla zaoszczędzenia czasu, od razu przygotowałam podwójną ilość mięsa na pulpeciki. Całe mięso przygotowałam zgodnie z przepisem podanym przy okazji rosołu z pulpecikami . Następnie oddzieliłam połowę, wymieszałam z tartymi warzywami (jak w przepisie poniżej) i wykorzystałam na przygotowanie kulek do prezentowanego dzisiaj bulionu. Wszystkie „kulki” gotowały się razem na poszczególnych piętrach parowara. :)
Składniki: (około 20-25 pulpecików)250 g mielonego mięsa drobiowego1 cebulka dymka1 marchew1/2 pietruszki1/4 selera1 łyżeczka parmezanu1 małe jajko lub (połowa roztrzepanego 1 dużego jajka)sól i pieprz1 litr rosołu1/4 kg pieczarekWykonanie:Marchew, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę dymkę drobno posiekać.Wymieszać razem mięso, warzywa, parmezan, roztrzepane jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Mokrymi dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego (średnica około 2-3 cm). Naczynie do gotowania na parze wyłożyć gazą (do kupienia w aptekach) i na niej układać kulki mięsne. Gotować na parze około 15 minut.
Uwaga: Wersja smażona. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i partiami obsmażać mięsne kulki aż się ładnie zrumienią. Środek może nadal pozostać lekko surowy – kulki będą jeszcze gotowane w rosole.Pieczarki pokroić w ósemki. Rosół zagotować. Wrzucić pieczarki oraz kulki mięsne i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.Smacznego:)