Wykonanie
Niesamowicie pyszna i dość efektowna rolada. Będzie doskonała na ciepło jak i na zimno, do kanapek, pyszności, polecam :)
około 1,2 kg
schabu bez kości400 gramów
mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe, wp - wołowe oraz drobiowe)1
jajo400 gramów
pieczarek2 małe
cebule1,5 garści tartego
parmezanusól,
pieprz2 ząbki
czosnkuSchab rozcinamy na pojedynczy szeroki płat, rozbijamy tłuczkiem by nabrał wszędzie takiej samej grubości, posypujemy
solą i
pieprzem z obu stron, rolujemy i odkładamy do lodówki.
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, razem z posiekaną
cebulą smażymy na
oleju, dodajemy
sól i
pieprz, odkładamy do miseczki do przestygnięcia.
Mięso mielone mieszamy z
jajem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem (użyłam granulowanego),
solą i
pieprzem.
Na płacie
schabu rozkładamy równomiernie
mięso,
potem posypujemy obficie
parmezanem, na końcu wykładamy
pieczarki.
Całość delikatnie i dość ściśle rolujemy,
mięso obwiązujemy sznureczkiem bawełnianym, zawijamy ściśle w folię aluminiową.
Dno szerokiego naczynia żaroodpornego wypełniamy
wodą ( około 300 ml), wkładamy
mięso.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy
schab i pieczemy około 2 godzin (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Na około 20 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby
mięso ładnie się zarumieniło.