ßßß Cookit - przepis na rolada schabowa z mięsem mielonym i pieczarkami

rolada schabowa z mięsem mielonym i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Niesamowicie pyszna i dość efektowna rolada. Będzie doskonała na ciepło jak i na zimno, do kanapek, pyszności, polecam :)
około 1,2 kg schabu bez kości
400 gramów mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe, wp - wołowe oraz drobiowe)
1 jajo
400 gramów pieczarek
2 małe cebule
1,5 garści tartego parmezanu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Schab rozcinamy na pojedynczy szeroki płat, rozbijamy tłuczkiem by nabrał wszędzie takiej samej grubości, posypujemy solą i pieprzem z obu stron, rolujemy i odkładamy do lodówki.
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, razem z posiekaną cebulą smażymy na oleju, dodajemy sól i pieprz, odkładamy do miseczki do przestygnięcia.
Mięso mielone mieszamy z jajem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (użyłam granulowanego), solą i pieprzem.
Na płacie schabu rozkładamy równomiernie mięso, potem posypujemy obficie parmezanem, na końcu wykładamy pieczarki.
Całość delikatnie i dość ściśle rolujemy, mięso obwiązujemy sznureczkiem bawełnianym, zawijamy ściśle w folię aluminiową.
Dno szerokiego naczynia żaroodpornego wypełniamy wodą ( około 300 ml), wkładamy mięso.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy schab i pieczemy około 2 godzin (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Na około 20 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby mięso ładnie się zarumieniło.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/12/rolada-schabowa-z-miesem-mielonym-i.html