ßßß
Bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Same w sobie są tylko lekko słodkie, natomiast głównym słodkim akcentem jest pokrywająca je ciemna czekolada. Będą smakowały nie tylko osobom, które muszą dbać o linię ;)Przepis cytuję za Autorką wspaniałego blogu o wypiekach.Składniki: (na 30-35 szt)90 g miękkiego masła60 g cukru brzozowego lub fruktozy (w oryginale – brązowego cukru)1 jajko, roztrzepane20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)25 g otrębów (1/4 szklanki) – ja użyłam owsianych120 g mąki razowej (3/4 szklanki)75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej50-75 g gorzkiej czekolady, roztopionejWykonanie:Przy pomocy miksera ubić masło i cukier na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować.Z masy formować nieduże kulki, wielkości średnich orzechów włoskich, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. (Uwaga: Ja swoje ciasteczka piekłam prawie 20 minut.) Studzić na kratce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę. (Uwaga: Ja używałam czekolady o 70% zawartości kakao, w związku z tym, musiałam dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany, dzięki temu uzyskałam odpowiedni do maczania sos czekoladowy.)Smacznego:)