ßßß
Ciasteczka...Znikające ciasteczka :) Smakowały też bardzo mojej prawie-4-latce :)Przepis Agaty z Crispy Biscuits .
Składniki: (ok. 25 średnich ciasteczek)90 g miękkiego masła,60 g brązowego cukru (użyłam cukru pudru),1 roztrzepane jajko,20 g wiórków kokosowych (1/3 szklanki),25 g otrębów (1/3 szklanki), (u mnie pszenne)120 g mąki razowej pszennej (1 szklanka),75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2/3 szklanki), (u mnie zwykła pszenna)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,80-90 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej).Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować. Następnie wiórki, otręby, zmieszane dwa rodzaje mąki, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Z powstałego ciasta formować niezbyt duże kulki, zgnieść delikatnie dłońmi, następnie spłaszczyć widelcem na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 12 min. w 180°C (z termoobiegiem). Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce. Następnie połamać czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zanurzyć do połowy w polewie i odłożyć na kratkę, aż do jej zastygnięcia. Przechowywać w metalowej puszce.
Serduszko wycięte od Amelki: