ßßß
Bardzo smaczne i apetycznie wyglądające ciasteczka. Smakują podobnie do digestive, lecz nie są tak słone w smaku. Dobre dla tych, którzy nie potrafią sobie odmówić słodkości, a jednocześnie chcą zagłuszyć wyrzuty sumienia...Składniki na około 35 sztuk:90 g masła60 g brązowego cukru1 jajko, roztrzepane20 g wiórków kokosowych25 g otrębów120 g mąki pszennej razowej75 g mąki pszennej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej150 g gorzkiej czekolady, roztopionej (choć mi wystarczyła połowa tej porcji)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierać, do połączenia. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować do połączenia.Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Wystudzić na kratce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'