ßßß
Czasem, niestety bardzo rzadko, udaje mi się kupić świeżego tuńczyka. Na ogół robię z niego steki, ale tym razem zrobiłam wyjątek, który jednak na stałe wejdzie do naszego menu.Przygotowałam lekką, ale dość ostrą przystawkę z „japońską nutą”, czyli tatara z tuńczyka w ogórkowych „miseczkach”. Danie bardzo smaczne i wielce dekoracyjne :)Przepis pochodzi z tej strony .Uwaga:)Tuńczyka w tym przepisie można zastąpić surowym łososiem. Na pewno wyjdzie równie smacznie i egzotycznie ;)Składniki:3-4 łyżki octu ryżowego1/2 łyżeczki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy1/2 łyżeczki soli(użyłam 1/4 szklanki „Sosu do ryżu” – mieszanka octu ryżowego, wody, cukru i soli)1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej1-2 cebulki dymki (tylko biała część)2 duże ogórki300 g świeżego tuńczyka1 łyżka majonezu1-2 łyżeczki sosu tabascosól i pieprz do smaku1 łyżeczka czarnego sezamu (do dekoracji)Wykonanie:W małym rondelku podgrzać ocet ryżowy z solą, cukrem, trawą cytrynową i posiekaną drobno cebulą dymką (tylko biała część). Gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia soli i cukru. Odstawić do wystygnięcia.Ogórki obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki. Używając ostrego noża, a najlepiej takiej łyżeczki do wycinania kulek z owoców, wydrążyć w każdym kawałku ogórka środek z pestkami, tak aby powstała „miseczka”.Gotowe „miseczki” ogórkowe zalać marynatą z octu ryżowego i odstawić na około 5 minut. (Kilka razy mieszać, aby marynata pokryła całe ogórki.)Tuńczyka drobno pokroić (lub zmielić w maszynce, lub zmiksować w blenderze). Doprawić majonezem, sosem Tabasco, solą oraz pieprzem.Ogórki wyjąć z marynaty. Każdą „miseczkę” napełnić farszem z tuńczyka. Posypać ziarenkami czarnego sezamu.Smacznego:)
Polecam także tatara z łososia
oraz tatara ze śledzia