ßßß Cookit - przepis na LETNIA ZUPA GRZYBOWA

LETNIA ZUPA GRZYBOWA

nazwa

Wykonanie

Zupa grzybowa jest zawsze dobra!
Zupa zrobiona z mieszanki świeżych grzybów jest… wyśmienita!
Korzystajmy z tego, że grzyby o tej porze roku to prawdziwe „Nowalijki”.
(Czy w dobie pomidorów i ogórków dostępnych przez cały rok, ktoś jeszcze pamięta to określenie?) ;)
Uwaga:)
Na zdjęciu jest oczywiście zupa grzybowa „zatrzymana na dłużej”, tj. zawekowana ;)
Zupę można dodatkowo „zagęścić” ugotowaną komosą ryżową (quinoa).
Składniki:
grzyby (podgrzybki, borowiki, maślaki…)
cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
wywar z warzyw
sól i pieprz
1-2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Cebulę posiekać i udusić w garnku na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w kostkę grzyby. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć około 5 minut.
Grzyby zalać wywarem i gotować na średnim ogniu około 30 minut (aż będą miękkie).
Zupę zmiksować, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki z „kleksem” śmietany.
Smacznego:)
Wszystkim wielbicielom grzybów polecam duszone maślaki
oraz polędwiczki wieprzowe z kurkami
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/31/letnia-zupa-grzybowa