Zupa grzybowa jest zawsze dobra!Zupa zrobiona z mieszanki świeżych grzybów jest… wyśmienita!Korzystajmy z tego, że grzyby o tej porze roku to prawdziwe „Nowalijki”.(Czy w dobie pomidorów i ogórków dostępnych przez cały rok, ktoś jeszcze pamięta to określenie?) ;)Uwaga:)Na zdjęciu jest oczywiście zupa grzybowa „zatrzymana na dłużej”, tj. zawekowana ;)Zupę można dodatkowo „zagęścić” ugotowaną komosą ryżową (quinoa).Składniki:grzyby (podgrzybki, borowiki, maślaki…)cebula1-2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszkiwywar z warzywsól i pieprz1-2 łyżki śmietanyWykonanie:Cebulę posiekać i udusić w garnku na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w kostkę grzyby. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć około 5 minut.Grzyby zalać wywarem i gotować na średnim ogniu około 30 minut (aż będą miękkie).Zupę zmiksować, a następnie doprawić solą i pieprzem.Podawać posypaną natką pietruszki z „kleksem” śmietany.Smacznego:)Wszystkim wielbicielom grzybów polecam duszone maślakioraz polędwiczki wieprzowe z kurkami