Wykonanie

Faszerowane skrzydełka, to nie jest danie, które robi się w 5 minut, ale z pewnością jak już są podane to znikają w 5 minut :)„Gra warta świeczki”, głównie za sprawą niezliczonej liczby kombinacji przy tworzeniu nadzienia. Ja tym razem trochę eksperymentowałam…Uwaga:)Warto „pomęczyć” się trochę i zrobić od razu więcej sztuk. Zamrożonymi po upieczeniu skrzydełkami możemy się
potem delektować kiedy tylko chcemy.Do faszerowania można użyć tradycyjnego polskiego farszu do
kurczaka (
mielone mięso drobiowe+bułka+natka+jajko) lub „popuścić
wodze fantazji” i zrobić farsz: warzywny, na słodko (ryż+rodzynki+jabłko tarte), na ostro (mielone mięso+ostra papryka+czosnek), itp. itd… Możemy także stworzyć mix „dla każdego coś dobrego” :)Składniki:8 dużych skrzydełekNadzienie:1 szklanka
czerwonej soczewicy1
cebula drobno posiekana4-5
suszone pomidory drobno pokrojone1/2
cukinii utartej na grubej tarce2 ząbki
czosnku1
jajkosól i
pieprz do smaku
oliwa do smażeniaWykonanie:Przygotować skrzydełka do faszerowania. W tym celu odkroić końcową część skrzydełka.

Na drugim końcu oddzielić
mięso od kości, nacinając wokół ścięgna.

Zsunąć
mięso aż do połączenia obu kostek.

Wyłamać odsłoniętą kostkę. W ten sposób powstanie kieszonka, którą należy nadziać farszem.

(Początki mogą być trudne… ale zaręczam, że już przy trzecim skrzydełku dochodzimy do wprawy :) )Skrzydełka posolić i odstawić do lodówki.Przygotować farsz.
Soczewicę ugotować „al dente” w lekko osolonej wodzie.
Cukinię i
cebulkę usmażyć na 2-3 łyżkach
oliwy. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu (
suszone pomidory, gotowana
soczewica, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajko), a następnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Farszem wypełnić „kieszonki” w skrzydełkach.Nadziane skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pokropić
oliwą. Piec 60-75 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem (jeśli jest go zbyt mało, można dolać odrobinę gotowanej
wody). W połowie czasu pieczenia, skrzydełka przewrócić na drugą stronę, aby były równomiernie przyrumienione.Smacznego:)

Polecam także
udka kurczaka pieczone z
cytryną i
rozmarynem