ßßß Cookit - przepis na FASZEROWANE SKRZYDEŁKA

FASZEROWANE SKRZYDEŁKA

nazwa

Wykonanie

Faszerowane skrzydełka, to nie jest danie, które robi się w 5 minut, ale z pewnością jak już są podane to znikają w 5 minut :)
„Gra warta świeczki”, głównie za sprawą niezliczonej liczby kombinacji przy tworzeniu nadzienia. Ja tym razem trochę eksperymentowałam…
Uwaga:)
Warto „pomęczyć” się trochę i zrobić od razu więcej sztuk. Zamrożonymi po upieczeniu skrzydełkami możemy się potem delektować kiedy tylko chcemy.
Do faszerowania można użyć tradycyjnego polskiego farszu do kurczaka (mielone mięso drobiowe+bułka+natka+jajko) lub „popuścić wodze fantazji” i zrobić farsz: warzywny, na słodko (ryż+rodzynki+jabłko tarte), na ostro (mielone mięso+ostra papryka+czosnek), itp. itd… Możemy także stworzyć mix „dla każdego coś dobrego” :)
Składniki:
8 dużych skrzydełek
Nadzienie:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula drobno posiekana
4-5 suszone pomidory drobno pokrojone
1/2 cukinii utartej na grubej tarce
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Przygotować skrzydełka do faszerowania. W tym celu odkroić końcową część skrzydełka.
Na drugim końcu oddzielić mięso od kości, nacinając wokół ścięgna.
Zsunąć mięso aż do połączenia obu kostek.
Wyłamać odsłoniętą kostkę. W ten sposób powstanie kieszonka, którą należy nadziać farszem.
(Początki mogą być trudne… ale zaręczam, że już przy trzecim skrzydełku dochodzimy do wprawy :) )
Skrzydełka posolić i odstawić do lodówki.
Przygotować farsz.
Soczewicę ugotować „al dente” w lekko osolonej wodzie.
Cukinię i cebulkę usmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu (suszone pomidory, gotowana soczewica, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko), a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełnić „kieszonki” w skrzydełkach.
Nadziane skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pokropić oliwą. Piec 60-75 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem (jeśli jest go zbyt mało, można dolać odrobinę gotowanej wody). W połowie czasu pieczenia, skrzydełka przewrócić na drugą stronę, aby były równomiernie przyrumienione.
Smacznego:)
Polecam także udka kurczaka pieczone z cytryną i rozmarynem
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/07/11/faszerowane-skrzydelka