Wykonanie
Cannelloni robiłam po raz drugi, za pierwszym razem trzymałam się wskazówek na opakowaniu i wyszła klapa więc zrobiłam po raz kolejny no i tym razem się udało:)Składniki:1 opakowanie
makaronu Cannelloni 250 g500 g mielonego,
wieprzowego mięsa1 słoiczek marynowanych
karczochów1
cebula2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego1 większa łodyga
selera naciowegosól i przeprz do smaku
przyprawa tandori mix do smaku4 ząbki
czosnkususzony
rozmaryn do smaku
majeranek do smaku1 łyżka
oliwy lub
oleju1 słoik
sosu bolonskiego Łowicz1 mały słoiczek
przecieru pomidorowego1/2 litra czystego
bulionu rosołowego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoNa patelni rozgrzewamy
oliwę i na rozgrzaną wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Zrumieniamy
cebule i dodajemy odsączone z
oleju i pokrojone
karczochy oraz pokrojoną w kostkę
łodygę selera naciowego. Zesmażamy razem, dodajemy w razie konieczności trochę
oliwy z
karczochów,
siemię lniane, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
mięso. Smażymy wszystko razem , doprawiamy
przyprawami .
Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, każdą rurkę
cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Rurki nie powinny być zbyt mocno wypełnione farszem ponieważ mogą popękać. Napełnione
mięsem rurki układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.
Sos boloński,
przecier pomidorowy oraz
bulion mieszamy razem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze rurki
makaronowe, powinny być całkowicie przykryte. Naczynie wstawiamy do piekarnika, ustawiamy tem. 150 C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.Podajey na ciepło.Smacznego:)