ßßß
Składniki (dla 4 osób):po kilka liści sałat lollo rosso, lodowej i rukoli na osobęok. 160 g salami (pokrojonej w półplasterki)1 zielona papryka (pokrojona w niewielkie paseczki)1 mała czerwona cebula (pokrojona w cienkie półplasterki)2 suszone pomidory w oliwie (pokrojone na drobne paseczki)garść posiekanej natki pietruszkidressing:3 łyżki octu winnego9 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka musztardy Dijon9 łyżek przecieru pomidorowego – nie koncentratu!*sól, pieprz do smaku**Do niewielkiego słoiczka wlać ocet, oliwę z oliwek, dodać musztardę. Słoik zakręcić, przez chwilę energicznie potrząsać, aż składniki się połączą. Dodać pulpę pomidorową, sól i pieprz; powtórzyć proces mieszania. Sos powinien być gładki i jednolity. Zamknąć, odstawić (można go przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce; gdyby się rozwarstwił, należy przed samym użyciem jeszcze raz nim wstrząsnąć).Sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki o odpowiadającej nam wielkości. Rozłożyć na czterech talerzach.Na liściach rozsypać pomidory, salami, paprykę, cebulę i natkę pietruszki.W ostatniej chwili, przed podaniem, sałatkę polać dressingiem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
* może być pulpa pomidorowa, może być sok z puszki z pomidorami pelati.** sos powinien być przyprawiony intensywnie, jego smak „rozcieńczy” się w sałatce.