Dzisiaj przepis na pyszną i pożywną sałatkę. Wymyśliliśmy ją na poczekaniu wraz z wyśmienitym sosem miodowo-sezamowym. Jak wspominaliśmy wcześniej otrzymaliśmy od Zielony Nurtu 2 oleje do przetestowania. Jednym z nich był bardzo aromatyczny olej lniany, który użyliśmy właśnie do przygotowania sosu. Olej ma piękny kolor i przecudowny zapach. Słona szynka połączona ze słodkim sosem to uczta dla podniebienia! Zdecydowanie polecamy na lekki obiad lub śniadanie bo jest dosyć syta :)Składniki (na 2 porcje):4 garście makaronu pełnoziarnistego1/2 główki sałaty lodowej1 duży pomidor1/2 zielonego ogórka1/2 papryki (kolor dowolny)8 plastrów szynki parmeńskiej8 kulek mozarelli2 jajka1 łyżeczka musztardy4 łyżki oleju lnianego "Złoty Oliwin" (do kupienia tutaj)1 łyżka miodu1 łyżeczka pasty sezamowej TahiniMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Kulki mozzarelli owijamy plastrami szynki i podsmażamy kilka minut na suchej patelni.Sos: olej, miód, pastę Tahini i musztardę mieszamy razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na półplasterki. Do tego dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ogórka pokrojonego w plasterki. Na przygotowane warzywa i makaron wykładamy pokrojone jajko i kulki mozzarelli z szynką parmeńską. Całość polewamy sosem miodowo-sezamowym.Smacznego!