ßßß
Zupełnie nie wiem dlaczego do tej pory nie doceniałam cukinii w swojej kuchni. Zdałam sobie sprawę z tego, że to dopiero drugie danie przygotowanie z jej wykorzystaniem w moim całym życiu! Postanowiłam to nadrobić i już planuje w głowie kolejne dania z tym pysznym warzywem. Dzisiaj makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym chociaż można powiedzieć, że to bardziej sos serowo- śmietanowy. Zapraszam bo potrawa wyszła delikatna i bardzo fajna w smaku.Składniki:250 g makaronu Pappardellepół dużej cukiniipierś z kurczakaząbek czosnku2 czubate łyżeczki serka naturalnego śmietankowego Twój Smak Piątnica200 ml śmietanki 36 %garść startego parmezanugarść posiekanej natki pietruszkisól, pieprz, bazylia
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. W międzyczasie obieramy cukinię ze skóry i kroimy w cienkie paski/plastry (trochę to ma wyglądać jak makaron pappardelle :)). Do dosmażonego mięsa dodajemy cukinie i mieszamy co jakiś czas przez 5 minut. Następnie dodajemy na patelnie śmietanę, oraz serek Piątnicy. Wszystko razem mieszamy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem , oraz bazylią. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, oraz parmezan - podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki i ściągamy z gazu. Makaron wykładamy na talerze, a na niego powstały sos.Smacznego!