Śledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole. Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami. W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie. Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebulicukrem. Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem. Polecam z całego serca.Składniki:3 płaty matjasów (z zalewy solnej)1 cebula cukrowa1 łyżeczka cukru250 g śmietany 18 %2 - 3 łyżki majonezupieprznatka pietruszkiWykonanie:Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem. Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok. W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem. Dodać odciśniętą cebulę i doprawić pieprzem. Wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.