ßßß Cookit - przepis na Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Śledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole. Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami. W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie. Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem. Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem. Polecam z całego serca.
Składniki:
3 płaty matjasów (z zalewy solnej)
1 cebula cukrowa
1 łyżeczka cukru
250 g śmietany 18 %
2 - 3 łyżki majonezu
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem. Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok. W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem. Dodać odciśniętą cebulę i doprawić pieprzem. Wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Sledzie-w-smietanie.html