Wykonanie
Zachorowało mi się. Niby zwykłe przeziębienie, ale dawno nic mi tak życia nie uprzykrzyło jak zatkany nos.. Postanowiłam się czymś zająć i oczywiście powędrowałam w stronę lodówki. Znalazłam w niej dorodnego
brokuła. Długo nie myślałam, co z niego zrobić. Wybór padł na dwa rodzaje sałatek. Dzisiaj podaję przepis na jedną z nich, zapewne znaną większości. Jednak tak to już jest, że nieraz poszukuje się najbardziej oczywistych przepisów- dlatego zdecydowałam się go umieścić na blogu.
Składniki:1 średniej wielkości
brokuł1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2
pomidory6
jajeksólpieprzSos:5 łyżek kwaśnej
śmietany2 łyżki
majonezu2 małe ząbki
czosnkususzona
natka pietruszkiBrokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru.
Pomidory kroimy w kostkę. Ugotowane na twardo
jajka kroimy. W misce układamy warstwami składniki, każdą polewamy sosem i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
natką i
ziołami według uznania.
Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce ok. godziny.