Wykonanie
To połączenie chodziło za mną od jakiegoś czasu. Niestety jak się okazało, nie jest łatwo dostać
figi. Na szczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę. Jest obłędna.
Kozi ser i
słodycz tarty. Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay, a kruche ciasto oczywiście od pana Roux.

Składniki:110 g
koziego sera (miękkiego)3 - 4
figi3
jajka180 ml
śmietany 18 %20 g startego
parmezanusól morska,
czarny pieprzCiasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić):250 g
mąki150 g
masła1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1
jajko1 - 2 łyżki
mlekaWykonanie:
Mąkę przesiewamy z
solą. Dodajemy
cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy
jajko i
mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki.Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej
masłem. Nakłuć dno widelcem. Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać
grochem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód. W międzyczasie wymieszać
jajka,
śmietanę i
parmezan. Doprawić do smaku. Wyjąć podpieczony spód. Zdjąć folię z
grochem. Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną. Na wierzchu położyć rozkrojone
figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym
serem. Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno.