ßßß Cookit - przepis na Tarta figowa z kozim serem

Tarta figowa z kozim serem

nazwa

Wykonanie

To połączenie chodziło za mną od jakiegoś czasu. Niestety jak się okazało, nie jest łatwo dostać figi. Na szczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę. Jest obłędna. Kozi ser i słodycz tarty. Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay, a kruche ciasto oczywiście od pana Roux.
Składniki:
110 g koziego sera (miękkiego)
3 - 4 figi
3 jajka
180 ml śmietany 18 %
20 g startego parmezanu
sól morska, czarny pieprz
Ciasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić):
250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 - 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej masłem. Nakłuć dno widelcem. Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać grochem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód. W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan. Doprawić do smaku. Wyjąć podpieczony spód. Zdjąć folię z grochem. Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną. Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem. Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Tarta-figowa-z-kozim-serem.html