ßßß Cookit - przepis na Tarta z fetą, oliwkami i papryką

Tarta z fetą, oliwkami i papryką

nazwa

Wykonanie

Tarta, która nie tylko świetnie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje. Pachnie też obłędnie. Planowałam zjeść ją na kolację, ale pół zniknęło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nie mogłam się powstrzymać. Przygotowałam ją na kolejne wspólne pieczenie z Edytką i Malwiną . Tym razem przepis znalazła Edytka w książce " Inspiracje kulinarne" Richard Carroll . W oryginale tarty robione są na cieście francuskim. Ja jednak robiłam je na kruchych spodach.
Składniki (na 2 małe tarty):
ok 100 g kruchego ciasta
pół upieczonej czerwonej papryki
60 g fety
2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki śmietany 30 %
1 łyżeczka ziół włoskich
sól, pieprz
szczypiorek
masło do form
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formy wysmarować masłem. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nimi formy. Nakłuć spody. Na ciasto wyłożyć folię i wysypać groch. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Jajka wymieszać z mlekiem i śmietanką. Dodać zioła i doprawić do smaku. Dodać pokruszoną fetę, paprykę pokrojoną w kawałki i oliwki. Całość wymieszać. Z piekarnika wyjąć podpieczone spody. Zdjąć groch i folię. Na spody wylać przygotowaną masę. Posypać szczypiorkiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 20 - 30 minut, aż masa się zetnie.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Tarta-z-feta-oliwkami-i-papryka.html