Wykonanie
Tarta, która nie tylko świetnie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje. Pachnie też obłędnie. Planowałam zjeść ją na kolację, ale pół zniknęło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nie mogłam się powstrzymać. Przygotowałam ją na kolejne wspólne pieczenie z Edytką i
Malwiną . Tym razem przepis znalazła Edytka w książce " Inspiracje kulinarne" Richard Carroll . W oryginale tarty robione są na cieście francuskim. Ja jednak robiłam je na kruchych spodach.
Składniki (na 2 małe tarty):ok 100 g kruchego ciastapół upieczonej
czerwonej papryki60 g
fety2 łyżki
oliwek pokrojonych w plasterki2
jajka2 łyżki
mleka2 łyżki
śmietany 30 %1 łyżeczka
ziół włoskich
sól,
pieprzszczypiorekmasło do formWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formy wysmarować
masłem. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nimi formy. Nakłuć
spody. Na ciasto wyłożyć folię i wysypać
groch. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Jajka wymieszać z
mlekiem i
śmietanką. Dodać
zioła i doprawić do smaku. Dodać pokruszoną
fetę,
paprykę pokrojoną w kawałki i
oliwki. Całość wymieszać. Z piekarnika wyjąć podpieczone
spody. Zdjąć
groch i folię. Na
spody wylać przygotowaną masę. Posypać
szczypiorkiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 20 - 30 minut, aż masa się zetnie.