Wykonanie
Miałam ochotę na bardzo, ale to bardzo zdrowe placuszki. Poszukałam i znalazłam wersję bez
mąki, z
płatków owsianych . Do tego miały jeszcze
czekoladę. Pomyślałam, że brak
mąki całkowicie uzasadnia użycie
czekolady, prawda? Niestety jak się okazało nie byłam w stanie zrobić placków dokładnie tak, jak było napisane w przepisie. Nie wiem w czym tkwi błąd, ale moje
płatki nie chciały osiągnąć właściwej konsystencji i rozwalały się na patelni. Wychodziła mi bardzo smaczna smażona owsianka. Po 3 nieudanych placuszkach delikatnie zmodyfikowałam przepis. Dodałam odrobinę
mąki pszennej pełnoziarnistej i się udało. Placuszki podałam z cudowną
konfiturą z ekologicznych
borówek, które otrzymałam ostatnio do przetestowania.
Borówki z mojego regionu :) Polecam.

Składniki:2
jajka150 g
płatków owsianych250 ml
maślanki1 łyżeczka
cukru (w oryginale łyżka)1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia (w oryginale 3)85 g
gorzkiej czekolady w kawałkach (dałam
groszki)3 - 4 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej (mój dodatek)Wykonanie:
Jajka,
maślankę,
cynamon,
sól i
płatki wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby
płatki zmiękły. Dodać proszek i
czekoladę i wymieszać. Dodać
mąkę i sprawdzić gęstość. Odstawić na chwilę. Patelnie z kilkoma kroplami
oleju rozgrzać. Nakładać po łyżce masy i smażyć placki na złoty kolor przez około 3 minuty z jednej strony. Przekładamy na drugą i smażymy jeszcze minutę, dwie.