ßßß Cookit - przepis na Pieczona owsianka z rabarbarem

Pieczona owsianka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W zimie jadłam tylko owsianki gotowane. Kiedy przyszły cieplejsze dni owsianka nie smakuje już tak samo. Dlatego postanowiłam przygotować ją w wersji pieczonej. Wymarzyłam sobie jeszcze polanie jej karmelizowanym rabarbarem, jednak zupełnie mi się nie udał. Mimo wszystko nawet bez niego wyszło bardzo smacznie.
Składniki (na 1 sporą porcję):
50 g płatków owsianych
20 g poppingu z amarantusa
100 g rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Mieszamy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Płatki i popping z amarantusa mieszamy w misce. Zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na przygotowany rabarbar. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Pieczona-owsianka-z-rabarbarem.html