Wykonanie
W zimie
jadłam tylko owsianki gotowane. Kiedy przyszły cieplejsze dni owsianka nie smakuje już tak samo. Dlatego postanowiłam przygotować ją w wersji pieczonej. Wymarzyłam sobie jeszcze polanie jej karmelizowanym
rabarbarem, jednak zupełnie mi się nie udał. Mimo wszystko nawet bez niego wyszło bardzo smacznie.

Składniki (na 1 sporą porcję):50 g
płatków owsianych20 g poppingu z
amarantusa100 g
rabarbaru2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego200 ml
mlekaWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Mieszamy z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Płatki i popping z
amarantusa mieszamy w misce. Zalewamy
mlekiem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na przygotowany
rabarbar. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.