ßßß Cookit - przepis na Budyń rabarbarowo-wanilowy

Budyń rabarbarowo-wanilowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową nutą. I oto on - ma piękny brzoskwiniowy kolor i świetny smak. Podałam go z karmelizowanymi kawałkami rabarbaru.
Składniki:
dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki
trzy łyżki cukru trzcinowego
pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii
szklanka mleka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* dodatkowo - do podania:
łyżka cukru trzcinowego
kilka plasterków rabarbaru
łyżka wody
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią.
Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko i zagotowałam.
Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia).
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/05/budyn-rabarbarowo-wanilowy.html