Wykonanie
Ostatnio przedstawiłam Wam moją wersję
lodów rabarbarowych. Lekkich,
śmietankowych i mało słodkich. Dziś mam coś dla fanów gęstych, francuskich
lodów zrobionych w oparciu o masę z
żółtek. Nie jestem fanem łączenia jej z
owocami, ale w tym wypadku, taka kombinacja była jak najbardziej pożądana. Do tego przepisu wykorzystałam aż pół kilo
rabarbaru(!), który dodatkowo ugotowałam w sporej ilości karmelu. To zdecydowanie nie są
lody dietetyczne, ale dla ich smaku warto sobie na nie od czasu do czasu pozwolić. Są intensywne, słodkie, idealnie puszyste i kremowe! :) Pycha!Składniki:4
żółtka1,5 szklanki
mleka0 , 5 szklanki kremówki 36%1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1,5 szklanki
cukru + 3 łyżki1/2 szklanki
wody500 g
rabarbaruPrzygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Do średniego rondelka wsypać 1 i 1/4 szklanki
cukru i zalać go
wodą. Rondel postawić na ogniu.
Cukier mieszać aż rozpuści się w wodzie. Następnie nie mieszając zostawić
cukier aż do momentu kiedy nabierze bursztynowej barwy (należy uważać, żeby go nie spalić). Do gotowego karmelu szybko wsypać pocięty w kostkę
rabarbar i energicznie zamieszać. Mieszać aż
rabarbar puści
soki i cały karmel się w nim rozpuści.
Rabarbar gotować na najmniejszym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.Szklankę
mleka i kremówkę podgrzewać w garnku z 1/4 szklanką
cukru aż ten całkowicie się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Żółtka zmiksować z trzema łyżkami
cukru na puszystą, bardzo jasną masę. Do masy
żółtkowej dodawać po jednej łyżce
mleka z kremówką, stale mieszając. Po kilku łyżkach przelać zahartowaną masę
żółtkową do
mleka z kremówką i wymieszać dokładnie. Postawić masę na małym ogniu i delikatnie podgrzewać aż całość lekko zgęstnieje (masa musi przyklejać się do drewnianej łyżki) Należy uważać by nie zagotować masy, bo się zważy! Gotową masę zalać resztą
mleka (1/2 szklanki) by ją schłodzić i odstawić na bok.Po ostygnięciu masy jajecznej i rabarbarowej, połączyć obie masy ze sobą dokładnie i wstawić do lodówki. Schłodzone przelać do maszynki do
lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją. Zamrozić.