ßßß
składniki:30-50 g płatków owsianych zwykłych, np.górskich (nie błyskawicznych!)1 litr wody30 g cukru trzcinowego (niekoniecznie)ziarenka wanilii z laski ok. 1-2 cm5 g oliwy z oliwekWykonanie z pomocą Thermomixa:Połowę ilości wody i resztę składników umieścić w naczyniu i gotować 10 min. / 90*C / obr. 4-5Przelać przez gęste sitko, dodać resztę wody i wymieszać.Przechowywać nie dłużej niż 2-3 dni w lodówce.Smacznego!Wskazówki:Ilość płatków owsianych zależy od tego jak gęste chcemy mieć mleko.Cukier trzcinowy możemy pominąć lub zastąpić syropem z agawy lub miodem. Możemy też dosłodzić mleko bezpośrednio przed wypiciem, np. syropem daktylowym.Polecam szczególnie maturzystom i osobom, które przygotowują się do różnego rodzaju egzaminów.Owies jest cennym źródłem energii, bogatym w białko i błonnik oraz pierwiastki: żelazo, potas, krzem, wapń, magnez i wit.EOwies działa uspokajająco czyli antystresowo -odpowiednio na znerwicowanego maturzystę. W medycynie ludowej owies był i jest stosowany w stanach wyczerpania nerwowego i jako środek pomocniczy w leczeniu depresji.Poza tym takie mleko owsiane możemy stosować również zewnętrznie : jako maseczkę na podrażnioną kosmetykami skórę twarzy. Oraz do relaksującej i wygładzającej całą skórę kąpieli. Polecam
____________________________