Wykonanie
Coraz częściej sięgam po
mleka roślinne, zwłaszcza jako dodatek do różnych koktajli
owocowych i warzywnych. Moje córki zaakceptowły je jako dodatek do porannego śniadania z
musli.

składniki:30-50 g
płatków owsianych zwykłych, np.górskich (nie błyskawicznych!)1 litr
wody30 g
cukru trzcinowego (niekoniecznie)ziarenka
wanilii z laski ok. 1-2 cm5 g
oliwy z oliwekWykonanie z pomocą Thermomixa:Połowę ilości
wody i resztę składników umieścić w naczyniu i gotować 10 min. / 90*C / obr. 4-5Przelać przez gęste sitko, dodać resztę
wody i wymieszać.Przechowywać nie dłużej niż 2-3 dni w lodówce.Smacznego!Wskazówki:Ilość
płatków owsianych zależy od tego jak gęste chcemy
mieć mleko.
Cukier trzcinowy możemy pominąć lub zastąpić
syropem z agawy lub
miodem. Możemy też dosłodzić
mleko bezpośrednio przed wypiciem, np.
syropem daktylowym.Polecam szczególnie maturzystom i osobom, które przygotowują się do różnego rodzaju egzaminów.Owies jest cennym źródłem energii, bogatym w
białko i błonnik oraz pierwiastki: żelazo, potas, krzem, wapń, magnez i wit.EOwies działa uspokajająco czyli antystresowo -odpowiednio na znerwicowanego maturzystę. W medycynie ludowej owies był i jest stosowany w stanach wyczerpania nerwowego i jako środek pomocniczy w leczeniu depresji.Poza tym takie
mleko owsiane możemy stosować również zewnętrznie : jako maseczkę na podrażnioną kosmetykami skórę twarzy. Oraz do relaksującej i wygładzającej całą skórę kąpieli. Polecam

____________________________