Wykonanie
Wybaczcie długą przerwę. Trochę dietujemy i głównie czerpiemy z moich wcześniejszych doświadczeń z Dukanem, poza tym wszystko znika za szybko, żebym mogła zrobić zdjęcie ;) ale mam silne postanowienie powrotu i regularnego pisania. Już niedługo :) Trzymajcie kciuki proszę :)Co do samego deseru, znalazłam go już dawno temu u Śliweczki . Niestety nie przeczytałam zbyt uważnie przepisu i zrobiłam
budyń na większej ilości
mleka, przez co masa wyszła mniej sztywna. Ale to nic, włożyłam foremkę do zamrażarki i mamy
lody :D
składniki na 7 porcji:- 1 op budyniu
waniliowego bez
cukru- 1 duży
jogurt naturalny (370g)- 1/2l
mleka (w oryginale było 250ml)- 2 łyżki
cukru trzcinowegoBudyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki
cukru, odstawić do wystudzenia. Zdjąć z wierzchu "skorupkę", resztę zmiksować z
jogurtem. Przelać masę do silikonowej foremki na muffiny (lub wysmarowanej tłuszczem innej foremki) i piec 30 minut (lub do lekkiego zrumienienia wierzchu) w 180°C. Jak przestygnie, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjąć z foremki i podawać np. z
musem owocowym (u mnie zmiksowana
nektarynka), ewentualnie zamrozić i jeść, jak
lody.