ßßß Cookit - przepis na DESER BUDYNIOWO-JOGURTOWY

DESER BUDYNIOWO-JOGURTOWY

nazwa

Wykonanie

Wybaczcie długą przerwę. Trochę dietujemy i głównie czerpiemy z moich wcześniejszych doświadczeń z Dukanem, poza tym wszystko znika za szybko, żebym mogła zrobić zdjęcie ;) ale mam silne postanowienie powrotu i regularnego pisania. Już niedługo :) Trzymajcie kciuki proszę :)
Co do samego deseru, znalazłam go już dawno temu u Śliweczki . Niestety nie przeczytałam zbyt uważnie przepisu i zrobiłam budyń na większej ilości mleka, przez co masa wyszła mniej sztywna. Ale to nic, włożyłam foremkę do zamrażarki i mamy lody :D
składniki na 7 porcji:
- 1 op budyniu waniliowego bez cukru
- 1 duży jogurt naturalny (370g)
- 1/2l mleka (w oryginale było 250ml)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru, odstawić do wystudzenia. Zdjąć z wierzchu "skorupkę", resztę zmiksować z jogurtem. Przelać masę do silikonowej foremki na muffiny (lub wysmarowanej tłuszczem innej foremki) i piec 30 minut (lub do lekkiego zrumienienia wierzchu) w 180°C. Jak przestygnie, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjąć z foremki i podawać np. z musem owocowym (u mnie zmiksowana nektarynka), ewentualnie zamrozić i jeść, jak lody.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/09/Deser-budyniowo-jogurtowy.html